Belföld

EU-s állás félezer magyarnak

Közel félezer magyar juthat álláshoz az EU-intézményeknél az elmúlt hetekben befejeződött felvételiverseny-vizsgák eredményeként - jelent meg a szerdai Világgazdaságban.

Ez az első alkalom, hogy az uniós intézmények tömegesen vesznek fel alkalmazottakat az új tagországokból. A tavaly meghirdetett versenyvizsgákon a tíz új tagállamban összesen 11 ezren indultak. Közülük többfordulós megmérettetésen választották ki azt a több mint 2500 főt (köztük 455 magyart), akik végül felkerültek az uniós intézmények egyesített személyzeti tartaléklistájára.

Szakértők már most is azt tanácsolják a nyerteseknek, hogy igyekezzenek maguk is konkrét állásokat, illetve intézményeket kiszemelni, s a megcélzott részleg vezetőjének küldjék el önéletrajzukat. Tájékoztassák őket arról, hogy rajta vannak a tartaléklistán, s természetesen egy kísérőlevélben azt is indokolják meg, hogy miért szeretnének éppen annál a részlegnél dolgozni.

Az EU-intézmények közös személyzeti felvételi hivatala (EPSO) egyébként elismerte, hogy „jobban örült volna, ha több sikeres jelöltet lát”, hiszen több kategóriában is elmaradt a tartaléklistára kerültek száma az eredetileg megcélzottól. A legnagyobb hiány a jogász-nyelvészeknél, a tolmácsoknál és a fordítóknál alakult ki, itt egyes kategóriákban a meghirdetett helyek felét sem tudták betölteni.

Az uniós állásokra toborzás az új tagállamokban is folytatódik. Jelenleg a középvezetői versenyvizsgák zajlanak, itt 160 főt vennének fel a tíz új tagországból. Újabb pályázatokat is közzétesznek, várhatóan még az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik