Belföld

Nagy összegű szindikált hitelt kap a MÁV

A MÁV Rt. a személyszállítás közszolgáltatási feladatainak ellátásához, valamint a személyszállítási és a pályavasúti fejlesztésekhez 40 milliárd forint összegű forgóeszközpótló-hitelt és 12,870 milliárd forint összegű beruházási hitelt vesz fel. Az erről szóló szerződéseket kedden írta alá a hitelt nyújtó bankokkal.

A forgóeszközpótló-hitelből a MÁV Rt. tájékoztatása szerint 36 milliárd forint a személyszállítási közszolgáltatói tevékenység, 4 milliárd forint a pályavasúti tevékenység működtetését finanszírozza.

A hitel költségeinek csökkentése és az optimális futamidő elérése érdekében a MÁV Rt. 15 banktól kért ajánlatot. A felhívásra 10 hitelintézet adott ajánlatot a teljes, vagy részösszegre vonatkozóan.

A többfordulós tárgyalásokat követően – a PM, a GKM és az ÁKK egyetértésével – az egyedül teljes ajánlatot tett Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) vezette bankok csoportjával folytatta le a vasúttársaság az egyeztető tárgyalásokat – közölte a MÁV Rt. az MTI-ECO érdeklődésére.

A K&H tájékoztatása szerint a szindikált hiteleket hat hitelintézet nyújtja: a BNP Paribas Hungária Bank Rt., a CIB Bank Rt., az ERSTE Bank Hungary Rt., az ING Bank BRt., a K and H és az OTP Bank Rt. Az általános ügynöki szerepet a K and H Bank tölti be. A szindikált hitelek futamideje 8, ill. 9 és fél év, s mindkét hitelszerződés mögött a Magyar Állam készfizető kezességvállalási garanciája áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik