Belföld

Az egyházak nem értenek egyet átszervezésükkel

Veres András katolikus püspök visszalépésnek minősíti, hogy az egyházügyi államtitkárság a Miniszterelnöki Hivatalból átkerül a kulturális tárcához - írja a Népszabadság.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány átalakításakor bejelentette, hogy az egyházi kapcsolatok államtitkársága a Miniszterelnöki Hivatalból átkerül a kulturális tárcához.

Veres András püspök – kifogásolva, hogy a szándékról előzetesen senki sem egyeztetett a katolikus egyházzal – visszalépésnek minősítette az intézkedést. Szerinte az egyházügyi feladatok ellátása több tárcával is rendszeres konzultációt igényel, márpedig ez csak akkor lehet zökkenőmentes, ha a titkárság egy magasabb államigazgatási szinten, a Miniszterelnöki Hivatalon belül kap helyet. A püspök attól tart, hogy a “visszaminősítés” a kormányzat és az egyházak kapcsolatában is zavarokat okozhat. Veres András hozzátette: tény, hogy az egyházügyi titkárság a Fidesz kormányzása idején is a kulturális tárcához tartozott, de az egyházak e miatt akkor is hangot adtak nemtetszésüknek.

A magyar lakosságnak csak 13 százaléka követi a nagy keresztény egyházak tanításait – állapította meg az a vizsgálat, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemző kKözpontjának megbízásából a Median közvélemény-kutató cég készített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik