Belföld

Írek újítják fel a sármelléki repteret

Egy ír társaság alakítja a sármelléki repülőteret 24 órás üzemelésre képes rendszerré. A navigációs és fénytechnikai rendszert legkésőbb jövő nyárig készítik el.

Az ír tulajdonú, Magyarországon bejegyzett Cape Clair Aviation Kft. és a Balaton-West Airportot tulajdonló Sármellék-Zalavár Airport Kft. hétfőn módosított szerződése értelmében az ír társaság november 1-től bérli a sármelléki repülőteret. A reptéren jövő év közepéig kiépítik a 24 órás forgalomra alkalmas navigációs és fénytechnikai rendszert – közölte Szabó Vendel a társtulajdonos Sármellék polgármestere az MTI-vel.

Szabó Vendel elmondása szerint a Cape Clair Aviation-nek egy hónapon belül meg kell megszereznie a légügyi hatóságtól a légiforgalmi tevékenységhez szükséges engedélyt, hogy bérlőként üzemeltethesse és 1 milliárd forintnyi saját beruházással a nemzetközi regionális kereskedelmi repülőtér minősítésnek megfelelővé tegye a Balaton-West Airportot.

“Az ír társaság kötelezettséget vállalt, hogy jövő nyárig befejezi az éjjel-nappali forgalmat lehetővé tevő navigációs berendezések és fénytechnikai eszközök telepítését; mi pedig a szaktárcától kapott 670 millió forintból megépíttetjük a nagy gépek számára alkalmas gurulóutat és parkolóterületet, szakmai nevén előteret” – fogalmazott a polgármester.

A bérlő a későbbiekben egy új központi fogadóépületet és több kiegészítő létesítményt is szándékozik építeni. Arra a kérdésre, hogy jelentkeztek-e az áruforgalmi fejlesztésben is érdekelt partnerek, a polgármester közölte: eddig 5 nagyobb magyar – többségében zalai – cég jelezte igényét a cargo-forgalomba történő bekapcsolódásra, valamint logisztikai bázis létrehozására, de szándéknyilatkozattal még nem erősítették meg az igényeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik