Belföld

Használt lakást is beszámít az Otthon Centrum

Új lakást vásárló ügyfelek meglévő használt lakását beszámító programot indított útjára a legnagyobb ingatlanforgalmazó cég, az Otthon Centrum, a program segítségével 2005. végéig több száz tranzakcióra számítanak.

Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum Rt. vezérigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a konstrukció lényege, hogy az új lakást vásárlóktól az Otthon Centrum csoport – egy független ingatlanbecslő által megállapított áron – megvásárolja lakását és azt a kiköltözés után értékesíti. A lakástulajdonos az új lakás elkészültéig saját lakásában maradhat, igénybe veheti a szociálpolitikai, illetve az áfa-kedvezményt – amelyet egyébként, ha lakástulajdonos maradna nem tehetne meg – és akár olyan lakóprojekt lakásaiból is tud választani, amely csak egy-másfél év múlva készül el.

Az Otthon Centrum csoport az ingatlanbecslő által megállapított piaci ár 85 százalékáért vásárolja meg a használt lakást – 15 százalék a nyereségét, a finanszírozást, illetve a cég kockázatát fedezi.

A programban csak budapesti, legalább közepesen értékesíthető színvonalú lakások vehetnek részt, a lakásokat egy tízes skála alapján értékelik. Nagy értékű 30 millió forintot meghaladó piaci értékkel bíró lakásokra egyedi megállapodást kötnek.

A milliárdos nagyságrendű tőkeértékkel rendelkező Otthon Centrum cégcsoport 2003-ban 32 milliárd forint értékben 1900 lakást értékesített és 5,5 milliárd forint összegű hitel kihelyezésében vett részt. Az értékesített lakásokból mintegy 300 használt lakás volt; 2004-ben 2000 lakás, köztük 1400 új és 600 használt lakás értékesítésével számolnak.

2003-ban a 90 ezer piacon értékesített lakásból csupán 6-7 ezer esetben adtak el új lakást, azaz igen nagy az igény a használt lakások forgalmazására – mondta Nagygyörgy Tibor. Ugyanakkor az ingatlanfejlesztők becslése szerint az új lakások vásárlása legalább 30-40 százalékban azért nem jött létre, mivel a lakástulajdonosok nem tudták időben és a megfelelő áron eladni lakásaikat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik