Belföld

Szegeden sms-ben fizethető a parkolás

Mobiltelefonon keresztül, SMS segítségével is kiegyenlíthető októbertől a parkolás díja a Szegedi Közlekedési Társaság által fenntartott parkolóhelyeken.

A T-Mobile és a Pannon GSM összes ügyfele számára elérhető mobilvásárlási megoldás az első ilyen jellegű szolgáltatás Magyarországon – jelentették be csütörtökön Szegeden sajtótájékoztatón.

A kidogozott módszer előnye, hogy operátorfüggetlen és kiterjeszthető más szolgáltatások megvásárlására is – hangzott el.

A rendszer úgy működik, hogy a parkolni kívánó autósnak egy rövid szöveges üzenetet kell küldeni gépkocsija rendszámával és a megvásárolni kívánt parkolójegy kódjával mindkét szolgáltató esetében a 4444-660-as számra. Az üzenet megérkezéséről az autós visszajelzést kap, amelyben arról is tájékoztatják, hogy az egyes zónákban meddig parkolhat. A távközlési szolgáltatók pedig eljutják az adatokat a parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati céghez – ismertették a távközlési cégek szakemberei.

A közlekedési társaság munkatársai szintén mobiltelefonon keresztül tudják ellenőrizni, hogy az autós megfizette-e a parkolási díjat – közölték.

A mobiltelefonos rendszer előnye, hogy a parkolás meghosszabbításához – például egy elhúzódó tárgyalás esetén – nem kell visszamenni a gépkocsihoz, egy egyszerű SMS-sel elintézhető.

A költségekről az autós vagy telefonszámlájával együtt kap értesítést, vagy ha kártyás előfizetéssel rendelkezik, előre feltöltött egyenlege terhére parkolhat. A mobiltelefonos fizetés a hagyományos parkolószelvényhez képest némileg drágább, és a tranzakciót kezdeményező üzenet díját is az autós fizeti – közölte az alpolgármester.

Dózsa Gábor, a közlekedési társaság ügyvezető igazgatója közölte, a rendszert a jövőben tovább szeretnék fejleszteni a tömegközlekedési eszközök bérlet- és jegyvásárlására is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik