Belföld

Orbán szerint ez nem kormányprogram

Orbán Viktor szerint az új miniszterelnök által benyújtott és szerdán megvitatott dokumentum nem kormányprogram, hanem üzleti terv Magyarország vagyonának eladására.

A Fidesz MPP elnöke szerint azért nem nevezhető kormányprogramnak az említett dokumentum, mivel nem tudható meg belőle, mire számíthatunk például az energiaárakat vagy a munkahelyeket tekintve. Orbán szerint egy dolog kristályosodik ki az írásból, hogy az új kormány mindent elad, ami mozdítható. “Ennek a dokumentumnak a helyes neve szerintem úgy hangzik, hogy Üzleti terv Magyarország vagyonának eladására, és ebből a szempontból riasztónak is kell, hogy mondjam” – idézi a Magyar Rádió honlapja Orbán Viktort. “Magyarországon a privatizáció, a vagyoneladás mindig munkanélküliséget, áremelkedést és nagyon gyakran korrupciót hozott. Szerintem az országnak nincsen szüksége további privatizációra, itt is elmondtam az uraknak, hogy semmi okunk arra, hogy pápábbak legyünk a pápánál, a magyar gazdaságban a közvagyon aránya alacsonyabb, mint a legtöbb nyugat-európai európai uniós országéban. Ma nem az Magyarország problémája, hogy kevés állami vagyont adott volna el eddig.”

Orbán Viktor ugyanakkor addig nem kíván véleményt formálni a kormány összetételéről, amíg a miniszterek parlamenti meghallgatása véget nem ér. Mint mondta, egy komoly országban nemcsak a személyek számítanak, de az is, hogy mit gondolnak, vagy mondanak a kormányzásról.


Fidesz: zűrzavar már az első napon


A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc első napját a zűrzavar jellemzi, hiszen nem gondoskodott arról, hogy a parlament elé kerüljön a minisztériumok működéséről szóló törvény módosítása – annak ellenére, hogy a kabinet összetétele több helyen is változott. 
 
Rogán Antal megjegyezte: a szocialisták után az szabad demokraták is beküldték a kormányba a maguk milliárdosát, Kóka János gazdasági miniszter ugyanis a 100 leggazdagabb magyar között van. Az ellenzéki képviselő azt is kijelentette: az új miniszterelnök rögtön az első napján törvényt sértett, hiszen legkésőbb csütörtökön be kellett volna nyújtani a költségvetés tervezetét a parlamentnek, ezt azonban nem tette meg (Részletek >>).
 
Az MDF szerint kapkodás és fejetlenség kezd eluralkodni a kormányalakítás körül. Herényi Károly, a párt frakcióvezetője úgy véli, a kormányváltás módja rendkívül szokatlan, és ennek a felelőssége a miniszterelnököt terheli.


Az MSZP szóvivője visszautasította a Fidesz kritikáit, és a miniszterek vagyoni helyzetére utaló megjegyzésekre elmondta: van, aki vállalkozásból gazdagodik meg, van aki pedig miniszterelnökként lesz vagyonos. A szocialista képviselő hozzátette: időben benyújtják a jövő évi költségvetést a parlament elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik