Belföld

Hasznos az EU-tagállamok közti adóverseny

Újabb fejezetéhez érkezett az Európai Unióban szeptember elején lángra kapott, az egységes minimális társasági adókról szóló vita – írja a Financial Times.

Günter Verheugen, leendő gazdasági biztos szerint a tagországok közti adóverseny hasznos volt miközben az csupán egy mítosz, hogy a keleti tagállamok alacsony adója a szociális háló erőssége ellen hatott volna.

Verheugen ezzel Franciaország és Németország adóegységesítő elképzeléseire, illetve a szakszervezetek munkahelyféltő aggodalmaira reagált. Szerinte az Európai Bizottság több tanulmánya cáfolta, hogy vállalatok azért települnek a keleti, új tagállamokba, mert ott alacsonyabbak az adók.

Szerinte Nicolas Sarkozy, francia pénzügyminiszter javaslata, amelyben a minimális szinttől eltérő adókkal rendelkező tagállamokban a strukturális juttatások felfüggesztését kéri alaptalan. Verheugen emlékeztetett, hogy egyedül Németországba, a legnagyobb társasági adók egyikével rendelkező tagországba annyi külföldi működőtőke érkezett, mint a tíz új tagállamba együtt. Szerinte a társasági adók egységesítésére tett törekvések csupán időpazarlásnak minősülnek, mivel a hamarosan ratifikálandó alkotmányban sincs a harmonizálásra vonatkozó passzus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik