Belföld

2,6 százalékkal nőttek az ipari árak

Idén augusztusban az ipari termelői árak 12 havi növekedési üteme tovább mérséklődött, 2,6 százalékos értékével ez az idei legalacsonyabb éves áremelkedés. Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedett az árak színvonala.

A KSH gyorsjelentése szerint a belföldi értékesítések havi áremelkedése a júliusi ráta fele, 0,4 százalék volt. A forintban mért exportértékesítések havi árai 0,1 százalékkal haladták meg a júliusit. A belföldi értékesítési árak éves növekedési rátája 9 százalék volt, a forintban mért exportárak árszintje – 2,4 százalékkal csökkenve – továbbra sem érte el az egy évvel korábbit.

A belföldi értékesítések augusztusi áralakulását a tavaly augusztusi 1,5 százalékos havi árnövekedésnél és a 2003-as havi átlagnál (0,6 százalék) is alacsonyabb, 0,4 százalékos növekedés jellemezte. A feldolgozóipari ágazatcsoportok árindexei 99,1–103,9 között szóródtak, átlagosan 0,5 százalékos árnövekedést eredményezve. A legmagasabb havi ráta a kőolaj-feldolgozás ágazatban alakult ki, a kőolaj emelkedő világpiaci árainak eredményeként. Ugyancsak ismételten jelentős mértékben, 1,7 százalékkal nőttek a vegyi anyagok és termékek árai.

Az ipari termékek belföldi árszintje 12 hónap alatt 9 százalékkal volt magasabb. Továbbra is átlagot meghaladó mértékben, de az elmúlt hónapoknál mérsékeltebben emelkedtek az árak az energiaágazatban (9,6 százalék). A feldolgozóipari ágazatokban augusztusban mért 8,8 százalékos átlagos árváltozást – júliushoz hasonlóan, de annál nagyobb mértékben – jelentősen meghaladták a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek (25,1 százalék), továbbá a kőolaj-feldolgozás árai, ahol a 12 havi árnövekedés 21,6 százalékot tett ki.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak augusztusi áralakulásában a legmagasabb havi növekedést az energiatermelő ágazatcsoport mutatta: 0,8 százalék. Ugyancsak magasabbak lettek a továbbfelhasználásra termelő, valamint a nem tartós fogyasztási cikkeket előállító ágazatok árai, mindkét esetben 0,3 százalékos havi árnövekedést mértünk. A beruházási javakat előállító ágazatokban az árak gyakorlatilag nem változtak (0,1 százalékkal mérséklődtek). A 12 havi áralakulásban – augusztusban is csökkenő üteme ellenére – az energiatermelő ágazat volt a meghatározó a 12,0 százalékos árnövekedésével. A fogyasztási cikkek árszintje 12 hónap alatt 5,9 százalékkal, a beruházási javaké 4,7 százalékkal emelkedett.

A forintban mért exportértékesítési árak augusztusban az előző hónaphoz mérten átlagosan 0,1 százalékkal nőttek, gyakorlatilag változatlan szinten maradtak. Augusztusban 12 hónap alatt átlagosan 2,4 százalékkal alacsonyabb forintban mért ipari exportárszínvonalat figyelt meg a KSH. A gépipari termékek kiviteli árai átlagosan 4,8 százalékkal alacsonyabbak, a vegyipari termékeké 6,1 százalékkal, az élelmiszeriparé 0,9 százalékkal magasabbak voltak, mint 12 hónappal korábban. A 12 havi árfolyamváltozások az euróval szemben 4,1 százalék, a dollárral szemben 12,2 százalék forinterősödést mutattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik