Belföld

Tizenöt milliárdos nyereséget vár a Dunaferr

A Dunaferr Rt. adózás előtti nyeresége már augusztus végére elérte a 10 milliárd forintot, s az összeg az év végére 15 milliárdra nőhet - mondta Hónig Péter vezérigazgató.

Csütörtökön fejeződik be a Dunaferr Rt. szeptember 20-án félbemaradt közgyűlése, amelyen véglegesítik a közgyűlési határozatokat és lezárják a privatizációt.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. Igazgatósága a múlt év december 23-án jelentette be: az ukrán Donbass Holding mellett, a szintén ukrán Alcsevszkij Kombinát, a svájci Duferco International Trading Holding és a lichensteini Kundax AG veheti meg a Dunaferr Rt. 79,48 százaléknyi részvényét 444 millió forintért. A befektető összességében közel 100 milliárd forint beruházási kötelezettséget vállalt a következő öt évre.

A privatizáció lezárását az teszi lehetővé, hogy sikerült megállapodást kötni a Dunaferrt hitelező bankokkal, amelyek közel 60 milliárd forint kölcsönt nyújtanak az acélgyártónak.

A szeptember 20-án kezdődött közgyűlés a banki hitelezőkkel kötött megállapodás jóváhagyása mellett döntött a társaság tőkeemeléséről. A 17,3 milliárd forint értékben kibocsátandó törzsrészvényeket a befektetői konzorcium által erre felhatalmazott Kundax AG jegyezheti le, s utalja át a részvények névértékét a Dunaferrnek – közölte a társaság szeptember 20-án.

Ezzel, a több, mint 17 milliárd forintos összeggel csökken a hitelállomány, csökkennek a kamatterhek – mondta Hónig Péter.

A vezérigazgató elmondta, hogy a Dunaferr Rt. nyeresége a kedvező acélipari konjunktúrának köszönhetően 2004-ben sokéves rekordot dönthet, hiszen az év végére meghaladhatja a 15 milliárd forintot – jelentette ki a vezérigazgató. Ennek realitását az adja, hogy augusztus végén a mérleg – adózás előtt – már 10 milliárdos összeget mutatott -tette hozzá.

A gazdálkodási eredmény alakulása kapcsán Hónig Péter emlékeztetett arra, hogy 2002-ben még 9,5 milliárdos veszteséget könyvelt el a Dunaferr, tavaly pedig 193 millió forint nyereséggel zárta az évet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik