Belföld

Szavaznak Gyurcsányról

Szokatlan külsőségek mellett mutatta be a miniszterelnök-jelölt kedden programját és önmagát a szocialista párttagoknak. Szerdán az Országgyűlés szavaz megválasztásáról. Kövér a kormánynévsort hiányolja.

“Emberibb, igazságosabb és szerethetőbb” Magyarországról beszélt Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök kedden Budapesten, a Körcsarnokban, ahol több ezer ember, MSZP-s politikusok és főleg nyugdíjas szimpatizánsok előtt mutatta be önmagát és a kormányprogramot.

Megasztár

A kormányprogram bemutatójára eddig szokatlan külsőségek mellett került sor. A rendezvényen a Megasztár című műsorból ismert Gáspár László énekelt a szocialista rendezvényeken bevált sztárok helyett, majd szocialista politikusok, élükün Gyurcsány Ferenccel autogrammot osztogattak a tömegben.



Szavaznak Gyurcsányról 1

Gyurcsány Ferenc autogramot oszt a Körcsarnokban (Forrás: MTI)


“Igazságosabban és egyenlőbben osszuk szét Magyarország közös kincsét, a mi közös reményünket, hogy emberibb, igazságosabb, szerethetőbb Magyarországot és abban mindannyiunknak jobb és szabadabb életet adó esélyt teremtsünk.
Erről szól az új Magyarország” – mondta Gyurcsány Ferenc a csaknem ötvenperces, lassan, tagoltan elmondott beszédében, amelyet a már korábban említett rövid műsor előzött meg.

Parlamenti program

A keddi műsort szerdán Gyurcsány a Parlamentben folytatja. A kormányprogram vitáját a kormányalakításra hétfőn felkért Gyurcsány Ferenc 35 perces felszólalása nyitja meg, ezt követi a frakciók vezérszónokainak felszólalása 20-20 percben.

Az MSZP 210 percben, a Fidesz 204-ben, az SZDSZ 90-ben, az MDF pedig 89 percben fejtheti ki álláspontját, a függetlenek hét percben szólalhatnak fel. A kijelölt miniszterelnök a vita után, várhatóan fél nyolckor, 15 percben válaszol az elhangzottakra, ezt követően kerül sor a szavazásra.

A miniszterelnök megválasztását a történelmi zászlók bevonulása követi, majd a kormányfő ünnepélyes eskütétele és az esküokmány aláírása következik. Végül felhangzik a Himnusz.

Gyurcsány Ferencet, az MSZP-SZDSZ-koalíció kormányfőjelöltjét hétfőn, az Országgyűlés plenáris ülésén javasolta miniszterelnöknek és bízta meg kormányalakítással a köztársasági elnök. A kijelölt miniszterelnök ezután benyújtotta a kormányprogramot a házelnöknek.

Hol a kormánynévsor?

A program, vagyis a kormányválságból mára kormányátalakítássá szelídülő rendezvény csütörtökön a kormány bemutatásával fejeződik be. Az ellenzéki padsorból éppen ezt nehezményezi Kövér László. A fideszes képviselő szerint ugyanis mindaz amit Gyurcsány Ferenc elkövetni készül (vagyis a kormány-névsor kései ismertetése), az példátlan a magyar alkotmányosság történetében.

Kövér László emlékeztetett arra, hogy az eddig megbízatást kapott öt miniszterelnök mindegyike a kormányprogramról és saját magáról, mint a miniszterelnökről szóló szavazást megelőzően hozta nyilvánosságra a kormányának a névsorát, valamint a miniszterjelölteket ezt megelőzően meghallgatta az összes illetékes parlamenti bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik