Belföld

Paralimpia: záróünnepség helyett gyász

Véget ért Athénban a Paralimpia, a játékokat lezáró látványos ünnepség azonban elmarad. A szervezőbizottság így kíván megemlékezni arról a hét iskolás gyerekről, akik hétfőn haltak meg egy buszbalesetben, amikor a Paralimpiai játékok helyszínére igyekeztek.

Az athéni Paralimipiát az eredeti tervek szerint látványos és színpompás záróünnepség fejezte volna be hétfő este – számolt be a BBC.hu. Minden jegy elkelt elővételben, az olimpiai stadionba 70 ezer nézőt vártak.





18 érem
A 38 tagú magyar küldöttség 18 medállal – egy arannyal, 8 ezüsttel és 9 bronzzal – tér haza szerdán. Az egyetlen elsőség Pásztory Dóra nevéhez fűződik, aki megnyerte a 200 méteres vegyesúszást az S8-as kategóriában. Négy évvel ezelőtt, Sydneyben négy arany-, hat ezüst- és 14 bronzérem volt a “termés”.

Az athéni szervezőbizottság azonban törölte a rendezvényt, és pusztán a legszükségesebb elemeket tartották meg: a beszédeket, a zászló átadását Pekingnek és a paralymiai láng kioltását.

Hétfőn hét tinédzser vesztette életét, akik szerették volna megnézni a versenyeket, de buszuk összeütközött egy teherautóval Aghios Constantinos tengerparti üdülőhely közelében.

Több mint 20 gyerek sérült meg. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy az iskolások jelentős támogatói a paralympikonoknak és most eljött az ideje, hogy ők támogassák az érintettek családjait és barátait.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik