Belföld

A káposztát népszerűsítik a hétvégén Demecseren

A káposztatermelést, felhasználást népszerűsítő turisztikai rendezvényt tartanak a hétvégén Demecseren - ismertette Kiss Gyula a település polgármestere kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A demecseriek azért a káposztát népszerűsítő programokkal várják az érdeklődőket, mert a településen az I. világháború óta nagyüzemi módon savanyítják ezt az élelmiszert. Akkor a helyben jó feltételekkel termeszthető növény feldolgozását – azaz tartósítását – a hadifoglyok ellátása érdekében finanszírozta a kincstár, később pedig ez a mezőgazdasági munka el is tartotta a térséget. Az élelmiszer helyi kultusza idegenforgalmi lehetőségeket is kínál. A 22 csapat részvételével megrendezendő főzőversenyt is ennek érdekében tartják. Az Európai Unió támogatásra is számíthat az a néhány nyírségi település, amelyik összehangolja turisztikai és gasztronómiai programjait – vélik a helyiek.

Nemcsók János egyetemi tanár a sajtótájékoztatón elmondta: a káposzta az európai uniós szabványok és igények szerint feldolgozva, nagyobb hozzáadott értéket elérve a közösségi piacon is értékesíthető. A káposztás napok kapcsán kifejtette, hogy a térségben tök és szilvapálinka fesztivál is rendezhető. Az egymást kiegészítő gasztronómiai, turisztikai programokhoz könnyebben lehet európai uniós térségi fejlesztési forrásokat szerezni. Nemcsók János arról is beszámolt, hogy a világban már több helyen népszerű a gyorséttermi hálózatok ellentétje, a “slow food”, mert bizonyítottan szorongásoldó hatása van a lassú, megfontolt, tudatosan összeállított komponensek elfogyasztásával járó étkezésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik