Belföld

Járai: a gazdaság fő problémája a költségvetés

A jegybank elnöke 2007-ig én vagyok, nincs tudomásom arról, hogy bárki a jegybank-törvény módosítását kezdeményezné, ugyanakkor lehet, hogy parlamenti leszavazásom beleillik egyfajta forgatókönyvbe - mondta Járai Zsigmond egy sajtóbeszélgetésen Miskolcon. Véleménye szerint a gazdaság fő problémája jelenleg a költségvetés hiánya.

Járai ugyanakkor kétségtelennek nevezte, hogy a jegybank és az MSZP között nagy a feszültség.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy vélte, törvénymódosításra lehetőség nincs, a magyar jegybank törvény teljes mértékben megfelel az Európai Unió jogszabályainak, a jegybank függetlenségét az Alkotmány védi Magyarországon.

Járai Zsigmondot – szavai szerint – nem érte váratlanul, hogy az MNB beszámolóját a parlamenti többség leszavazta. “Emberileg ez nem lepett meg, és nem is érdekel, az ország megítélésének viszont nem használt, a forint gyengült is valamennyire” – tette hozzá. A politikai pártok és a jegybank közötti feszültség rosszat tesz a magyar gazdaságnak – szögezte le Járai Zsigmond.

Az MNB elnöke szólt arról, hogy igen sokan – politikusok, pénzügyi és gazdasági szakemberek – nem hiszik el, hogy az alacsony infláció, a stabil pénz rendkívül fontos érték az ország számára. Elmondta: a napokban többen jelezték, hogy ha a költségvetéssel ilyen komoly problémák vannak, akkor miért nem engedjük felpörögni az inflációt, mert az megoldaná ezt a gondot, mint tette 1995-ben. Az alacsony infláció az egyik legfontosabb értéke a gazdaságnak – hangoztatta a jegybank elnök.

Kérdésre válaszolva elmondta: továbbra is lehetségesnek tartja az euró 2010-es magyarországi bevezetését, de ehhez szigorú és következetes gazdaságpolitika kell, “ha ez nem lesz meg, akkor nem reális a 2010-es dátum”. Úgy vélte, hogy az ország 2010-re “kényelmesen rendbe hozhatja költségvetését, ha ehhez a politikai akarat meglesz”.

A gazdaság fő problémája – és nem csak Magyarországon – ugyanakkor a költségvetés – mondta Járai Zsigmond, hozzáfűzve: megítélése szerint a költségvetés valóban nagyon nehéz helyzetben van, a feszültség éppen ezért vélhetően továbbra is megmarad az MNB és a kormány között. Jobb lenne a gazdaságnak egy szigorú költségvetés, és egy lazább monetáris politika, “állunk ennek elébe” – hangoztatta a bankelnök.

Járai Zsigmond az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy amennyiben a költségvetés egyensúlyi helyzete javul, a befektetők bizalma pedig növekszik, akkor elképzelhető egy alacsonyabb kamatszint. “Ellenkező esetben kamatemelés is lehetséges” – tette hozzá.

A leendő kormány programjáról szólva Járai Zsigmond elmondta: a programban nagyon pozítiv elemek vannak, amelyek azt mutatják, hogy folytatni akarják a költségvetési stabilizációt folytatni akarják. Ugyanakkor a konkrét kiadáscsökkentő lépéseket nehezebben lehet felfedezni benne, így nehezebben megy az egyensúlyjavítás tette hozzá. Igazából csak arról van szó, hogy az unió elvárásainak megfelelően az ország végrehajtja a konvergencia-programot – mondta a bankelnök.

Hozzátette: ha 2005-ben a kormány valóban igazodik ehhez, akkor esetleg egy monetáris lazítással is segíteni lehet, amennyiben a világgazdasági körülmények megengedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik