Belföld

Fizetni kell a céges mobilért

Módosul a céges mobiltelefon körüli adózás rendszere. Járulékköteles lesz a céges mobillal folytatott magánbeszélgetés.

Kedvezően módosul a céges telefon magáncélra történő használatáról szóló szabályozás – áll a pénzügyi tárca közleményében. Az adótörvény tervezete szerint nem kell külön adót fizetni az olyan munkaeszközök használata után, amelyet magánszemélyek feladataik ellátásához vesznek igénybe akkor is, ha azt az eszközt magán célra is használhatják – kivéve a rendelkezésben nevesített eseteket.

Ilyen kivétel a céges mobiltelefon. Az új rendelkezés szerint a munkáltatónak részletes nyilvántartást kell kérni a szolgáltatótól, és adminisztratív módon ki kell szűrnie a magáncélú beszélgetések telefonszámait. A magáncélú telefonbeszélgetéseket természetbeni juttatásnak tekintik, és a cégeknek meg kell fizetni a társadalombiztosítási és a munkaadói járulékot, vagy egészségügyi hozzájárulást.

De a cégeknek adatszolgáltatási kötelezettsége nincs. Ugyanis azt a megoldást is választhatják, hogy nem vezet nyilvántartást, s ekkor a számla 50 százaléka után fizeti az említett járulékokat. Eddig a magánszemélyt, vagyis a használót terhelte adófizetési kötelezettség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik