Belföld

Eladja Total részesedését a francia állam

A francia állami tulajdonban lévő EDF eladja a tulajdonában lévő 2,3 százalékos Total SA részvénycsomagot, és ezzel mintegy 2,6 milliárd euróval javít mérlegén a privatizáció előtt álló áramszolgáltó.

Az Electricite De France kedden jelentette be, hogy a birtokában lévő mind a 15.265.000 részvényt piacra dobja, hogy a vételárral tovább erősítse pénzügyi helyzetét. Az EDF-nek hatalmas szüksége van minden cent készpénzre, hogy csökkenthesse 24 milliárd eurós adósságállományát, még mielőtt sor kerül a 2005 végére, 2006 elejére tervbe vett tőzsdei bevezetésre.

Az EDF azért adja el Total-részvényeit, mert készpénzre van szüksége, nem pedig azért, mert azt gondolja, nem emelkedik tovább az árfolyam – hangsúlyozta az ING elemzője, Jason Kenney, aki arra bátorította a befektetőket, hogy tartsák meg Total-papírjaikat, mert a részvény jól teljesít, és a társaság várhatóan még az év vége előtt osztalékot is fizet.A Total részvényeinek árfolyama az elmúlt másfél évben mintegy 50 százalékkal emelkedett – részben természetesen a rekordmagasságba növekvő olajárak miatt.

Az EDF részvénycsomagját kizárólag intézményi befektetők vehetik meg, a kínálati ársáv 168-170 euró. Az üzlet lebonyolításában a Citigroup, a Goldman Sachs és a Societe Generale vesz részt.

Piaci értesülések szerint az alapkezelőktől már a felajánlott csomag 80 százalékára érkezett vételi ajánlat, ám az ajánlatok nagyobbik része a meghatározott sáv alsó határához áll közelebb.Az üzlet az idei esztendő negyedik legnagyobb európai és legnagyobb franciaországi részvényügylete.A Total árfolyama a mai kereskedésben 1,71 százalékkal 167,10 euróra mérséklődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik