Belföld

Októbertől jegyezhető magyar eurókötvény

Az Államadósság Kezelő Központ Rt. (ÁKK) a Dresdner Kleinwort Wasserstein és a JP Morgan pénzintézeteket bízta meg az október második felében várható, egymilliárd euró összegű kötvénykibocsátás megszervezésével - közölte az ÁKK.

Az új magyar eurókötvény 7 éves futamidejű, fix kamatozású lesz. A kibocsátásból befolyó összeget az ÁKK a 2004-ben lejáró adósság finanszírozására használja fel a közlemény szerint.

Az év folyamán Magyarország egymilliárd eurós eurokötvényt, 500 millió fontos fontkötvényt és 50 milliárd jenes szamurájkötvényt adott ki, ami összesen valamivel több mint 2 milliárd eurónak felel meg. Korábbi közlések szerint az idén Magyarország összesen 3milliárd euró értékben tervez kötvénykibocsátást a tavalyi, összesen 2 milliárd euró értékű, ilyen fajtájú külső finanszírozás után. Az újabb eurókötvénnyel az éves kibocsátás kissé meghaladhatja a tervezettet.

A januárban kibocsátott tízéves futamidejű,egymilliárdos eurókötvény szelvénye 4,5 százalék, kibocsátási és másodforgalmazási ára 99,881 százalék, hozamfelára 41 bázispont volt az irányadó, azonos futamú, 4,25 százalékos kamatozású német államkötvény (bund) felett. Ez 29 bázispontos felárnak felelt meg az átlagos eurókamatcsere-hozam (midswap) felett.

Az ugyancsak 10 éves lejáratú, 500 millió font összegű kötvényszelvénye 5,5 százalékos, kibocsátási és másodlagos forgalmazási ára 99,309 százalék volt. A kötvény hozamfelára 53 bázis ponttal volt magasabb a 2014-es lejáratú 5 százalékos brit államkötvényénél, és 20 bázisponttal haladta meg az irányadó eurokamat-csere (midswap) hozamot.

A június 9-én 50 milliárd jen összegben kibocsátott ötéves lejáratú első japán jen kötvényt 1,09 százalékos szelvénnyel, a londoni bankközi kamat (LIBOR) fölött 0,16 százalékponttal árazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik