Belföld

Az IMF csak 4,3 százalékos globális GDP-növekedést vár

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mérsékelten visszafogta a jövő évi globális gazdaságnövekedésre vonatkozó korábbi előrejelzését arra számítva, hogy 2005-ben az amerikai és a kínai gazdaság bővülése elmarad majd a korábbi várakozásához képest.

Legújabb előrejelzésében az IMF arra számít, hogy 2005-ben a globális gazdaságbővülés 4,3 százalék lesz az áprilisban várt 4,4 százalék helyett – mondta el egy forrás, aki betekintést kapott a dokumentumba.

Az IMF-jelentést hivatalosan szerdán ismertetik és ez egyebek között azt tartalmazza majd, hogy jövőre az amerikai GDP 3,5 százalékkal, a kínai 7,5 százalékkal nő. A legújabb várakozás mindkét ország esetében mintegy fél százalékpontos visszafogás az IMF áprilisi becsléséhez képest.

Áprilisi várakozásához képest az IMF a vezető gazdaságok közül csak Japán esetében javította fel a jövő évi gazdaságnövekedési kilátást.

Az IMF arra számít, hogy idén a globális gazdaság az áprilisi várakozáshoz képest nagyobb mértékben, 5,0 százalékkal bővül a vártnál nagyobb kínai és japán, illetve egyes eurózónabeli országok, így Németország és Franciaország gazdasági növekedésére.

Az IMF legújabb globális gazdaságnövekedési előrejelzése 2004/2005-re, zárójelben a Valutaalap április 21-én közölt várakozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik