Belföld

Hat kérője van a Hungexpónak

Hat befektető nyújtotta be részvételi jelentkezését a Hungexpo Rt. többségi tulajdonára kiírt privatizációs pályázatra az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

Az ÁPV Rt. a következő hetekben dönt arról, hogy melyik pályázó felel meg a részvételi jelentkezés szakmai és pénzügyi feltételeinek. Ezek a pályázók kezdhetik meg a Hungexpo átvilágítását és adhatják le 2005. január 11-ig ajánlatukat – teszik hozzá.

Az ÁPV Rt. igazgatósága július 22-én döntött arról, hogy a privatizációs szervezet nyilvános, kétfordulós, előminősítéses pályázatot ír ki a Hungexpo Rt. 77,01 százalékos, 2,413milliárd forint névértékű, állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítésére.

Az ÁPV Rt. ezen túl a társaság munkavállalóinak összesen 156,687 millió forint névértékű, az alaptőke és az összes szavazatok 5 százalékát megtestesítő, névre szóló törzsrészvényt ajánl fel kedvezményes megvételre.

Azokat a felajánlott részvényeket, amelyeket a munkavállalók nem vásárolnak meg, valamint az önkormányzatok eladási szándékától függően – a Budapest Főváros Önkormányzata és Budapest Kőbányai Önkormányzat tulajdonában lévő, összesen 563 627 000 forint névértékű, az alaptőke és az összes szavazatok 17,99 százalékát megtestesítő részvényeket a nyertes pályázó köteles megvásárolni.

A pályázatoknak tartalmaznia kell egy meghatározott paraméterű kiállítás- és rendezvénycentrum kialakításának tervét. Az ÁPV Rt. a befektetőre bízza annak eldöntését, hogy a jelenlegi, vagy egy új helyszínen valósítja meg azokat a komoly fejlesztési követelményeket, amelyet a pályázat előír, annak érdekében, hogy Budapest színvonalas, a régióban versenyképes vásárvárossal rendelkezzen – áll a közleményben.

A Hungexpo Rt. az idén az első félévben nyereséges volt, Barabás János vezérigazgató korábban reálisnak tartotta az idei terv teljesülését, ami 5 milliárd forint árbevételt tartalmaz és az adózás előtti nyereségét 260 millió forintra teszi.

A társaság árbevétele az első félévben 3 milliárdforint volt, ami az éves terv 59 százaléka. Az adózás előtti eredménye 400 millió forint, ami az éves terv időarányos része. A közvetlen költségek 973 millió forintot tettek ki, ami az éves terv 53 százaléka.

A Hungexpo Rt. tavaly a tervezett 5,3 milliárd forintárbevétellel szemben 5,5 milliárd forintot ért el és nyeresége a tervezett 206 millió forintot meghaladva elérte a 256 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik