Belföld

Fitch: akár adósosztályzatot is kaphat Görögország

Negatív előjelű felülvizsgálat alá helyezte Görögország "A plusz" szintű hosszú futamú szuverén adósi besorolását a Fitch Ratings, arra hivatkozva, hogy az euróövezeti tagállam költségvetési és adóssághelyzete sokkal rosszabb a korábban sejtettnél.

Görögország ezzel az egyetlen valutauniós tagállam, amelynek adóskockázati besorolását a legnagyobb európai hitelminősítő negatív felülvizsgálat alá helyezte. Ez a vizsgálati eljárás a Fitch gyakorlatában az adott szuverén adósi besorolás kilátásának negatívra rontását, de akár – e fokozat kihagyásával – közvetlenül az adósosztályzat visszaminősítését is eredményezheti.

Nem Görögország járt azonban az eurótagországok közül eddig a legrosszabbul a hitelminősítőkkel: a legnagyobb amerikai hitelminősítő, a Standard and Poor’s július 7-én rendkívüli visszhangot keltő döntéssel egyenesen az olasz szuverén adósosztályzatot vette vissza, “AA”-ról “AA mínusz”-ra, azzal az indokkal, hogy az olasz kormánykoalíciónak nehézségei vannak a költségvetési egyensúlytalanságok kezelésében, és ez nem javítja a romló olasz költségvetési helyzet kilátásait.

A Fitch Ratings – amely a teljes, 25 tagú Európai Unióból egyedül Magyarország “A mínusz” devizaadósi osztályzatára tart érvényben negatív kilátást, a magas ikerdeficit miatti aggályaira hivatkozva – a görög besorolással kapcsolatos intézkedés keddi indoklásában azt írta: az uniós statisztikai hivatal múlt heti felülvizsgálata szerint a görög államháztartási hiány a 2000-2003-as időszakban éves átlagban 4 százalék volt a korábban jelzett 2 százalék helyett.

A hitelminősítő Londonban kiadott közleménye szerint a deficitadatokat a cég által minősítéssel nyilvántartott más országokban is rendre felülvizsgálják, a görögországi módosítások mértéke azonban “aggasztó”, és az új adatok azt mutatják, hogy a költségvetési konszolidáció a korábban gondoltnál sokkal kevésbé előrehaladott.

A Fitch szerint ráadásul a teljes görög államadósság 2003 végén a GDP 110 százaléka volt, hét százalékponttal magasabb az addig becsültnél. Az idén az államháztartási hiány kormányforrások szerint is jó eséllyel el fogja érni az 5,3 százalékot, az államadósság pedig a 112 százalékot – áll a hitelminősítő indoklásában.

A Fitch Ratings szerint az olimpia hozzájárult ugyan a túlköltéshez, de ezzel együtt is gyenge a kiadási oldal ellenőrzése, és a magas hiány annál is inkább csalódást keltő, mert a görög gazdaság jóval gyorsabban növekszik, mint a többi eurótagállamé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik