Belföld

Ausztriában csökken a társasági adó

Ausztria üzleti telephelyként játszott szerepe az adózási előnyök tekintetében 2005 január elsejétől összemérhető lesz keleti szomszédaival.

A társasági adó a jövő év elejétől 25 százalékra csökken a jelenlegi 34 százalékról. Szlovákiában az adó jelenleg 19 százalékos, Magyarországon 16 százalékos, Csehországban pedig 28 százalékos.

A tényleges adóteher azonban a puszta számok alapján nem vethető össze egymással – mutat ár a KPMG tanácsadó vállalat, mivel minden egyes országban gyökeresen eltér egymástól a “számítási alap”. Ausztriában például lényegesen kedvezőbb rendelkezések vannak érvényben az amortizáció és elkülönített költségek terén.

Ennek eredményeképpen szomszédai “lényegesen nagyobb számítási alap” szerint vetik ki az adót. Ausztria ténylegesen (2005 január elsejétől) Szlovákiával összevethető adózási előnyökkel rendelkező üzleti telephelynek tekinthető. Az így számított tényleges adóteher a KPMG szerint Szlovákiában 23 és 27 százalék közé esik, azaz összevethető az Ausztriában januártól érvényes 25 százalékkal. Csehországban és Magyarországon pedig a tényleges teher 30 százalék körül van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik