Belföld

Magánűrhajó indítását tervezi a Virgin

Az eredetileg lemezkiadóként indult, mára többek között fapados légitársaságokat és mobilhálózatokat üzemeltető brit Virgin csoport négymillió forintért rövidesen az űrbe is elrepíti utasait.

A brit Virgin-csoport tulajdonosa, Richard Branson arra készül, hogy néhány éven belül útjára indítja első űrrepülőgépét, amellyel vállalkozó szellemű magánszemélyeket visznek az űrbe – írja a BBC Online.

A brit vállalat a napokban megállapodást írt alá Burt Rutan tervezővel, aki a világ első magán-űrrepülőgépét, a SpaceShipOne-t tervezte, s amely eljutott a világűr “küszöbéig”, azaz elérte a 100 kilométeres magasságot, majd másfél órás űrrepülés után sikeresen visszatért a Földre. A vállalkozást Paul Allen, a Microsoft társalapítója finanszírozta.

A megállapodás értelmében a Virgin az űrrepülő technológiáját veszi meg Allen cégétől, a Mohave Aerospace Ventures-től, amiért 14 millió fontsterlinget fizet a következő 15 évben, attól függően, hogy hány repülőgépet gyártanak.

Az első repülőgép, a VSS Enterprise tervezését jövőre kezdik, s 60 millió fontot fordítanak a repülőgépek építésére, valamint a földi infrastruktúra kialakítására.

Az új vállalkozás, a Virgin Galactic az első öt évben 3 ezer űrutasra számít, a viteldíj – beleértve egy háromnapos kiképzést is – 115 ezer font, átszámítva több mint 4 millió forint lesz.

Az eredetileg lemezkiadásra létrejött brit Virgin csoport széleskörű tevékenységet épített ki: olcsó légitársaságokat és mobiltelefon-hálózatot működtet, üdítő italokat forgalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik