Belföld

Hétfőn tovább drágult az olaj

Újabb csúcskísérletbe fogott a kőolaj a szabadpiacon hétfőn, a lázongással sújtott Nigéria, a Jukosz-üggyel bajlódó Oroszország és a belső békét nem találó Irak exportjának esetleges problémái miatt , miközben az alacsony amerikai stratégiai üzemanyag-tartalékok nehéz telet jósolnak.

Az OPEC soros elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter hétfőn ismét figyelmeztetett, hogy a szervezet tagországai bőven elég olajat termelnek, a piacon nincs hiány, és a tagországoknak még napi 1,5 millió hordó tartalékkapacitásuk is van. Megerősítette nézetét, hogy a magas ár csak a spekuláció műve a Mexikói-öbölben dúlt hurrikánok miatt, és rámutatott, hogy a fogyasztók nem a tőzsdei árért vásárolják az olajat, hanem alacsonyabb, szerződéses árakon.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint hétfő reggel hordónként (159 liter) 49,20 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 32 centtel drágább a pénteki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin októberre hétfő reggel gallononként (3,78 liter) 1,3515 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0033 dollárral drágább a pénteki New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel hordónként 45,60 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában a legközelebbi, novemberi határidőre, 27 centtel drágább a pénteki zárónál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik