Belföld

Magyar húscégeket zártak ki az orosz piacról

Orosz hatóságok az állat-egészségügyi szemlék után több nagy magyar élelmiszer-exportőrt kizártak a hatalmas piacról. Eközben az orosz állam kétoldalú megállapodásban garanciát vállal az amerikai húsimport növelésére.

A Világgazdaság információi szerint az Oroszországba export-engedélyt kapó cégek listájáról olyan nagy magyar vállalatok hiányoznak, mint a Globus Rt., a Pick ceglédi üzeme, a Zemplén Hús Kft., a Borsi Húsipari Rt. és a Masterfoods Kft.

A lapnak Nagy Balázs, az Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője elmondta, hogy az orosz állatorvosok a 122 magyar szemlézett cég közül csak 58-at fogadtak el. A hírek szerint a többi újonnan csatlakozott országban még lesújtóbb a helyzet. Lengyelországban 400 cégből mindössze 19 kapott engedélyt, Csehországban 20-ból 4.

Az FVM vezetése most magas szintű diplomáciai lépéseket tervez, amelyekkel azt kívánják elérni, hogy ismét vizsgálják meg az kizárt magyar cégeket.

Kovács Tamás, a Pick elnöke elmondta, hogy cége a legmodernebb húsfeldolgozók közé tartozik. Üzemük 60 százalékban az orosz exportra termel. Szerinte egyértelműen politikai lépésről van szó, erre utal, hogy az ellenőrök jegyzőkönyvben semmilyen megjegyzést nem tettek.


Oroszország korábban a májusi csatlakozás után függesztette fel több újonnan csatlakozó állam élelmiszer-exportját.

Nyomul az amerikai húsipar

Mindeközben Oroszország kétoldalú megállapodásban garanciát kíván vállalni arra, hogy teljes húsimportjában növeli az amerikai baromfi-, sertés- és marhahús részesedését. Igaz, az orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium szóvivője szerint a dokumentumot még nem véglegesítették, lehetnek még változtatások.

A dokumentumtervezet szerint a baromfihús esetében az importkvótát a jövő évi 1,05 millió tonnáról fokozatosan 1,252 millió tonnára növelik, ezen belül az amerikai kvótahányad a 2004. évi 771 900 tonnáról 931 500 tonnára bővül.

Oroszország 2003-ban kvótarendszert vezetett be a húsimportra, védve ezzel a hazai piacot. Az új kvóta szerint a baromfi importkvótában az amerikai részesedés döntő többségű, és jelentős a marha- és a sertéshús kvóta esetében is.


A tervezet a kvótán felüli szállítások esetében 75 százalékos vámot irányoz elő 2005-ben, ami 2009-ben 50 százalékra mérséklődik. A kvótán felüli baromfiimportot Oroszország jelenleg tiltja.


A sertéshús esetében a kvótamennyiség jövőre 450 ezer tonna lesz, ami 2009-ben 502 200 tonnára nő; az amerikai részesedés a teljes kvótán belül 42 200 tonnáról 50 700 tonnára emelkedne. A marhahús importkvótája 420 ezer tonnáról 450 ezer tonnára bővül a tervezet szerint 2009-ben, az amerikai részesedés 17 200 tonnáról 18 500 tonnára növekszik.

A nem véglegesnek szánt dokumentum a kvótán belüli szállításokra 15 százalékos vámot javasol, míg a kvótán felüli sertésbehozatalra a vámot 2009-ben 40 százalékra szállítanák le az idei 75 százalékról, a marhahús esetében 50 százalékra a mostani 60 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik