Belföld

Új kibocsátási programot indít a Diákhitel Központ

Új, 125 milliárd forint keretösszegű, kétéves kibocsátási programot indít a Diákhitel Központ Rt. (DK), amelyre már a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is áldását adta.

A DK tavaly szeptemberben indított első, 69,5 milliárd forintos egyéves programja keretében 2004 júniusáig 51,5 milliárd forint össznévértékű kötvényt bocsátott ki, emellett június végén 14 milliárd forint hiteltartozása is volt.

A hallgatói hitelek állománya június végén 65 milliárd forint volt. Az rt. várakozásai szerint az általa kezelt hitel- és kötvényportfolió 2004 végére eléri majd a 78 milliárd forintot.

Az állami tulajdonú rt. eddig belföldről szerzett forrást a hallgatói hitelek folyósításához. A társaság a jövőben devizaalapú forráshoz is juthat a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-n (MFB) keresztül, miután a kormány a közelmúltban 6,8 milliárd forintos mértékig árfolyamgaranciát vállalt a fejlesztési bank e célt szolgáló forrásbevonásához.

A nemzetközi kötvénypiacon való megjelenéssel a DK csak középtávon számol, amikor már megfelelő sorozatnagyságot tud felkínálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik