Belföld

Gázóriások Iránban

Óriási, Iránt a világ legnagyobb földgázexportőrévé emelő kötött megállapodást a Shell és a Repsol. A 3,25 millió eurós üzletet három évig tartó tárgyalássorozat előzte meg.

A Shell és a Repsol spanyol olajipari társaság 3,25 milliárd euró értékű földgázipari beruházásról kötött megállapodást Iránnal – írja a madridi El Pais című lapra hivatkozva az MTI.

A megállapodás révén 2010-ig 7 millió tonna cseppfolyósított gázt állítanának elő. Irán ezzel a világ egyik legnagyobb földgázexportőr országává válik. Három évig tartó tárgyalások után a múlt héten írták alá a szerződést Bécsben, az OPEC értekezletének idején. A Repsol megerősítette a megállapodást tényét, amelyek részese a NIOC, az iráni nemzeti olajtársaság is, konkrétumokat azonban arról nem közölt.

Az El Pais úgy tudja, hogy a Shell és a Repsol a Perzsa-öbölben, ahol 18 milliárd köbméter földgázt lehetne kitermelni évente, két olajfúró szigetet és több gázcseppfolyósító üzemet létesít. A lebonyolítást két új vállalat végzi. Az egyik, 1,22 milliárd eurós befektetéssel létesül, és 50-50 százalékos Shell, illetve Repsol tulajdoni megoszlással működik. Feladata a földgázkincs feltárása, kitermelése lesz. A másik cég, amelyet 2,04 milliárd eurós kezdeti befektetéssel hoznak létre, a földgáz feldolgozásával és értékesítésével foglalkozik, és ez a vállalat 50 százalékban a NIOC, 25-25 százalékban pedig a két külföldi partnere tulajdona lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik