Belföld

Az ENSZ a külföldi befektetések élénkülését várja

Tavaly globálisan 18 százalékkal 560 milliárd dollárra csökkentek a külföldi befektetések a gazdaság lassulása miatt, idén azonban a befektetések növekedése várható derült ki az ENSZ jelentéséből.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) éves jelentése szerint a befektetések idei növekedéséhez elsősorban a globális gazdaság élénkülése, valamint a cégek profitnövekedése járul hozzá.

Tavaly a legtöbb külföldi befektetés Kínába irányult, a második helyen pedig Franciaország állt. Ezzel mindkét ország lekörözte az Egyesült Államokat, ahol tavaly a külföldi befektetések 1992 óta a legalacsonyabb szintre, 30 milliárd dollárra csökkentek és csupán tizedét tették ki a 2000-2001. évi csúcsnak.

A világ fejlett országaiba irányuló külföldi befektetések tavaly 25 százalékkal 367 milliárd dollárra mérséklődtek, míg 2000-ben ez még 1,1 ezer milliárd dollárt tett ki. Ugyanakkor a fejlődő országok esetében a befektetések 9 százalékkal 172 milliárd dollárra bővültek. A fejlődő országokra eső részarány a globális külföldi befektetések terén 8 százalékponttal 31 százalékra emelkedett. A külföldi befektetések Afrika esetében nőttek a leggyorsabban, 28 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik