Belföld

Ellenzi a konvergenciaprogram enyhítését az ECB

Szokatlanul szigorú hangú figyelmeztetésben óvott a konvergencia kritériumok enyhítésétől Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke. A lazítás mellett probléma, hogy egyes országok kozmetikázzák államháztartási mérlegüket.

Veszélyesnek nevezte és elvetette a stabilitási és növekedési paktum lazítására tett brüsszeli javaslatokat Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke szerdán az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságában tartott meghallgatásán – írja a Bruxinfo.

Trichet, míg támogatásáról biztosította a paktum átalakítására tett európai bizottsági javaslatok egyes elemeit – elsősorban azt a részt, ami nagyobb takarékoskodásra készteti a tagállamokat kedvezőbb gazdasági klímában, mintegy felkészülve a nehezebb időkre –, határozottan elvetette, hogy a „sajátos nemzeti körülményekre” hivatkozva egyes tagállamok számára engedélyezzék az uniós szerződésben megszabott 3 százaléknál nagyobb költségvetési deficitet. „Mindenkire egységesen érvényes szabályok kellenek” – szögezte le az elnök.

A stabilitási paktum reformját azután javasolta az Európai Bizottság, hogy tavaly novemberben a francia és német költségvetési hiány kapcsán világossá vált: az gyakorlatilag betarthatatlan, a 3 százalékos maximális hiányra vonatkozó rendelkezése pedig sok tagállam számára tulajdonképpen elfogadhatatlan, mert „túl merev”. A bizottsági javaslatokat az államok többsége támogatja.

Az EKB elnöke viszont úgy vélte, hogy a paktum ilyetén lazítása csak a költségvetések elszabadulásához vezethet, és rámutatott: a legtöbb eurózóna-tagállam így is le fog csúszni költségvetési célkitűzéseiről, a térség összköltségvetési hiánya pedig várhatóan 3 százalék felett lesz.

Trichet emlékeztetett rá, hogy az eurózóna, ha stabil valutát akar, nem engedheti meg magának, hogy nem hangolja össze valamelyest a tagállamok költségvetéseit, mert – szemben az Egyesült Államokkal – a közösségi büdzsé mérete nem teszi lehetővé a térségen belüli gazdasági ingadozások kiegyensúlyozását. „A stabilitási paktum szigora mögött kérlelhetetlen gazdasági racionalitás van” – mondta az EKB-elnök.

Az elnök azt is rossz ötletnek tartotta, hogy egyes kiadásokat – például a védelmi költségvetést – ne számoljanak bele a teljes költségvetésbe, így is „csökkentve” a hiányt, mondván ez félrevezető és egyébként se működik. „A piacok úgyis rájönnek” – mondta.

Válaszul az elmúlt napokban kiszivárgott hírre, hogy a görög kormány esetleg fals adatokat közölt Brüsszellel költségvetési hiányáról, Trichet egy független statisztikai hivatal felállítását javasolta, amely – szemben az Eurostattal – nem kizárólag az államoktól kapott adatokkal dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik