Belföld

Zarkávi a második amerikai túszt is kivégezte

Az Abu Muszab az-Zarkávi által irányított terrorszervezet egy iszlámista honlapon bejelentette: Irakban kedden ultimátumuk lejárta után lefejezett egy újabb túszt. Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok elítélte a külföldiek elrablását.

“Az (iraki) nemzet buzgó gyermekei a határidő lejárta után kivégezték a másik amerikai túszt is. Hamarosan közzé tesszük a kivégzésről készült videofelvételt, ha Isten is úgy akarja” – áll a közleményben, amelyet – az at-Tauhíd val-Dzsihád korábbi közléseihez hasonlóan – Abu Majszara al-Iraki álnév alatt helyeztek el a világhálón. A terrorcsoport bejelentéséről az al-Dzsazíra arab nyelvű katari hírtelevízió is beszámolt, forrásaként a világhálón megjelent közleményt jelölve meg. A közlés hitelességét egyelőre nem sikerült megállapítani. A rövid szöveg ugyan nem említi a kivégzett személy nevét, feltehető azonban, hogy a múlt héten Bagdadban egy brit állampolgárral együtt az at-Tauhíd val-Dzsihád fogságába került két amerikai állampolgár egyike, Jack Hensley az áldozat.

A terrorszervezet hétfőn – szintén az interneten – közzé tett egy videofelvételt, amelyen a másik amerikai túsz, Eugene Armstrong lefejezése látható. A brit túsz, Ken Bigley hozzátartozói korábban, a nap folyamán Tony Blair brit kormányfőhöz fordultak azzal a kéréssel, hogy a miniszterelnök “tegyen eleget az emberrablók követeléseinek”, és engedje szabadon az Irakban állomásozó erők működtette börtönök női foglyait. “Kérve kérjük Önöket, hogy ne öljék meg a túszokat. Kérve kérjük Önöket, hogy találjunk egy megoldást, egy kompromisszumot, amely segít megmenteni két ártatlan életet” – mondta, a terroristákhoz intézve szavait Philip Bigley, a terroristák fogságában lévő brit férfi fivére.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzői majdnem biztosak abban, hogy az Eugene Armstrong lefejezését végrehajtó személy hangja a jordániai származású terroristáé, Abu Muszab az-Zarkávié – közölte kedden a CIA egyik munkatársa. “Nagy a valószínűsége annak, hogy a hang valóban Zarkávié” – mondta a neve említésének mellőzését kérő titkosszolgálati tisztviselő.

Az amerikai elnök elítélte Armstrong meggyilkolását. George Bush az Ijád Allávi iraki kormányfővel folytatott New York-i megbeszélésén – a Jack Hensley állítólagos kivégzéséről szóló internetes közlemény ismertté válása előtt – kijelentette: “Valamennyien együtt érzünk a fogságban lévő (másik) amerikai tússzal”.

Élesen elítélte külföldiek elrablását Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok. Az egyházi méltóság különösen kegyetlennek nevezte olyan polgári személyek elrablását és meggyilkolását, akik humanitárius területen, vagy tudósítóként dolgoznak. Muktada asz-Szadr kedden az iraki Nedzsefben adott nyilatkozatában úgy vélte: ezek a módszerek torzítják a muszlim vallásról alkotott képet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik