Belföld

Tovább növekszik az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2004 júliusában kiigazítatlan adatok alapján 10 százalékkal, munkanap-tényezővel kiigazítva 11,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit , míg az első hét hónapban a termelés 8 százalékkal emelkedett 2003 azonos időszakához viszonyítva.

A KSH gyorsjelentése szerint szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva az építőipar termelése júliusban 2,4 százalékkal volt magasabb, mint júniusban.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júliusban 13,2 százalékkal emelkedett, az első hét hónapban összesen 14,4 százalékkal volt magasabb az előző évi alacsony bázisnál. Az épületgépészeti szerelés termelése júliusban 22,7 százalékkal, évkezdettől 3,4 százalékkal emelkedett. A befejező építés termelése 22,5 százalékkal visszaesett a 2003. júliusi, kiugróan magas bázishoz viszonyítva.

Az évkezdettől számítva az alágazat termelése 5,5 százalékkal lett kisebb. Az épületek építésének volumene júliusban 2,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké egynegyedével nőtt, elsősorban a közlekedésfejlesztési beruházásoknak köszönhetően. Az év első hét hónapjában mindkét építményfőcsoport termelése magasabb volt az egy évvel korábbinál (az épületeké 2,3 százalékkal, az egyéb építményeké 16,9 százalékkal).

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése január–júliusban a Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi régióban növekedett. Legnagyobb mértékben az észak-magyarországi székhelyű szervezetek termelése nőtt (20,6 százalékkal).

Az építőipari vállalkozások júliusban 1,7 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 3,2 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten volt. A hó végi szerződésállomány volumene az április– júniusban kötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően 43,3 százalékkal magasabb a 2003. júliusinál, ezen belül az épületeké 18,6 százalékkal, az egyéb építményeké 56,8 százalékkal emelkedett.

2003 júliusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,8 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,6 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,7 százalékkal voltak magasabbak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik