Belföld

A Microsoft átadja az Office kódját a kormányoknak

Miután egyre erősödik a verseny a nyílt forráskódú szoftvercégekkel, a Microsoft úgy döntött, hogy lehetővé teszi a kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek a hozzáférést az Office 2003 irodai csomag forráskódjához.

A cég vasárnap jelentette be, hogy „kormányzati biztonsági programja” részeként megosztott forráslicenc formájában hozzáférést biztosít az Office kódjához a kormányzatoknak. Közölték azt is, hogy a brit kormánnyal meg alá is írták a megállapodást. A lépéssel erősíteni kívánják a bizalmat a Microsoft szoftverek biztonságossága és együttműködése iránt, miután egyre keményebb a verseny a közszektorban a riválisokkal, pl. a Sunnal, amely saját nyílt forráskódú StarOffice csomagjának erősödő támogatásával büszkélkedik a kormányzati szektorban.

A Microsoft már régebben lehetővé tette a a kormányok számára a hozzáférést az asztali Windows forráskódjához és más termékeihez is. Tavaly pl. biztosította a kormányoknak a hozzáférést az Office 2003 XML referencia sémáihoz, lehetővé téve számukra, hogy beépítsék a sémákat saját szoftvereikbe, hogy javítsák együttműködésüket az Office dokumentumokkal. A Microsoft az új Office megosztott forráslicenc mellé technikai információkat is biztosít.

A Microsoft újabban hajlandó együttműködni is a riválisaival. Miután tűzszünetet kötött a Sunnal, keresi a módját, hogy bedolgozzon a nyílt forráskódú Open Office projektbe, bár fenntartja magának a jogot, hogy perre menjen, ha szabadalmai elbitorlását tapasztalja.
Ezek a gesztusok mind azt szolgálják, hogy ne hagyja kicsúszni a kezéből a közszektort, hiszen minden országban innen érkeznek a legbusásabb megrendelések. A Microsoftnak már több mint 30 országot sikerült bevonnia a kormányzati biztonsági programba. Egyébként az sem véletlen, hogy az Office megnyitását is Európában kezdték, hiszen itt több kormány – a német, a magyar, az olasz és a francia – sorakozott fel a nyílt forráskód mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik