Belföld

Kelet-európai vállalatait szorongatja a Deutsche Telekom

Elbocsátásokat tervez a Deutsche Telekom több kelet-európai leányvállalatánál, így a Matávnál is.

A Deutsche Telekom, Európa legnagyobb távközlési csoportja, egyben a Matáv Rt. többségi tulajdonosa jelentős álláscsökkentéseket tervez kelet-európai leányvállalatainál – jelent meg a Financial Times Deutschland (FTD) pénteki számában.


Az FTD szerint még nem véglegesek a leépítési tervek a Deutsche Telekom magyarországi leányvállalatánál, a Matávnál. A Deutsche Telekom bonni központjában pénteken, az MTI érdeklődésére, az illetékesek nem voltak elérhetők az értesülés kommentálására.


A vállalat a közelmúltban jelentette be leépítési terveit. A magyar televízió beszámolója szerint a 14 700 munkahelyből kétezret szüntetnének meg – emlékeztetett az újság. A Matáv szóvivője nem volt hajlandó állást foglalni, a részletekről csak a szakszervezetekkel való tárgyalások után fognak nyilatkozni – írta a gazdasági lap. A Matávnál 2004 első felében a nyereség 8,9 százalékkal, 122,3 millió euróra esett vissza, a forgalom is stagnált – emlékeztetett az FTD.

A Matáv macedón leányvállalatánál, a MakTelnél 3200 munkahelyből 730-at készülnek törölni. A Matávé a MakTel többsége. A vezető horvát telefontársaságnál, a Hrvatski Telekomnál (HT) 7900 munkatárs közül 700-at bocsátanak el, ami kemény tiltakozásokat váltott ki. A Hrvatski Telekomban a bonni székhelyű Deutsche Telekom részesedése 51 százalékos.

A Deutsche Telekom odahaza erősen szorít a gyeplőn, 2005 végéig 50 ezer munkahelyet készül felszámolni, és most a nyomást kiterjeszti külföldi leányvállalataira is. Miután a konszern a múlt évben jelentősen csökkentette adósságát és eredményén is javított, újabban ismét szilárd lábakon áll, és megint erőteljesebben terjeszkedik Kelet-Európában – írta az FTD.

Kai-Uwe Rick, a Deutsche Telekom főnöke a leányvállalatokat szorosabban szeretné az anyavállalathoz kötni. Októbertől a Hrvatski Telekom is átveszi a Telekom “T” márkarövidítését – A Telekom képes lényegesen beleszólni ezeknek a szolgáltatóknak a terveibe. A konszernnek természetesen nagy érdeke fűződik ahhoz, hogy növekedjen a külföldi leányvállatok hatékonysága. A kelet-európai piacok növekvő liberalizálásával a konkurencia is erősödik – mondta az FTD-nek Stefan Borscheid, a WestLB elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik