Belföld

Kína: kivégzésekkel a korrupció ellen

Három férfit azért végeztek ki, mert 2,4 millió dollár értékben károsították meg a Kínai Fejlesztési Bankot (China Contruction Bank), a negyediknek, egy banki tisztviselőnek pedig azért kellett az életével fizetnie, mert 10,3 millió dollár értékben rövidítette meg munkaadóját, a Kínai Bankot (Bank of Chine)

Mindez csupán egy része annak a folyamatnak melynek a bankok elleni bűncselekményekre szakosodó fehérgalléros bűnözők megleckéztetése a célja – mutat rá az eseményről hírt adó BBC online.

A két érintett bank esete egyébként nem kivételes: szinte az összes állami bankra rávetült az állampolgárok pénzével hanyagul gazdálkodó intézmény vádjának árnyéka, ráadásul az állam tavaly 45 milliárd dollárt költött arra, hogy „kikozmetikázza” a privatizációra készülő intézményeket. A bankok környékén egyre gyakrabban felbukkanó korrupciós ügyek és gazdasági csalások veszélyeztetik az ország WTO-val kötött megállapodását is, mely szerint 2007-től külföldi versenytársakkal bővülhet a kínai bankszektor.

Nemzetközi emberi jogi csoportok régóta bírálják Kínát, amiért halálbüntetést alkalmaz különböző, nem erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben. Peking azzal védekezik, hogy a kivégzések eszközül szolgálnak a csalás és a korrupció elleni küzdelemben

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik