Belföld

Az IPOSZ az egyéni vállalkozókra is kiterjesztené az adójóváírást

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) több javaslatban fogalmazta meg elképzeléseit a jövő évi adótörvényről. Az IPOSZ egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy a minimálbérre vonatkozó szabályozás jövőre az egyéni vállalkozókra és a bt-beltagokra is vonatkozzon.

Vélekedésük szerint, amennyiben megváltozna a szabályozás, akkor az egyéni vállalkozók és a bt-beltagok is élhetnének az adójóváírással – mondta Szűcs György, az IPOSZ elnöke szerdán az MTI-nek azt követően, hogy elkészítették a jövő évi adótörvény-tervezettel kapcsolatos javaslataikat. Elmondta, az IPOSZ hiányolja: nem szerepel a kormány javaslatában, hogy az egyéni vállalkozók, illetve a bt-beltagok a munkaadói és munkanélküli járulék fizetéséért milyen ellátást vehetnek igénybe.

Szűcs György utalt arra: az IPOSZ évek óta szorgalmazza, hogy az egyéni vállalkozók sem maradjanak szociális háló nélkül munkanélkülivé válásuk esetén. Az érdekképviselet azt javasolja, hogy az egyéni vállalkozók, bt-beltagok a befizetett munkaadói és munkanélküli járulék fizetése esetén munkájuk elvesztésekor vehessék igénybe a szociális és a munkanélküli ellátórendszert.

Az IPOSZ szeretné elérni azt is, hogy a munkájukat elvesztő kisiparos vállalkozások ismét élhessenek a vállalkozás szüneteltetésének lehetőségével.

Szűcs György szólt arról is: az IPOSZ kifogásolja, hogy a kormány nem csökkenti az áfa 25 százalékos mértékét. Utalt arra, hogy az EU országaiban ennél alacsonyabbak az áfa-kulcsok, és ez a magyar kis- és középvállalkozásokat versenyhátrányba hozza. Ezen kívül arra is ösztönzi őket, hogy az alacsonyabb áfa-kulccsal rendelkező országokban vásároljanak.

Az IPOSZ szerint a helyi adók mértéke továbbra is jelentős teher a vállalkozóknak, annak ellenére, hogy jövőre a tervek szerint a társasági adóból nagyobb hányad írható le ezen a címen.

Az osztalékadóval kapcsolatosan az IPOSZ-nak az a véleménye, hogy az adófajta megemelésével kevesebb beruházásra, fejlesztésre fordítható forrás marad a vállalkozásoknál.

Az IPOSZ elnöke szólt arról is, hogy elégedetten látják viszont korábbi javaslataikat a foglalkoztatás növelésére, azaz, hogy a kisebb létszámot foglalkoztató vállalkozások is részesülhetnek a különféle foglalkoztatási kedvezményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik