Belföld

Elmaradt a gyorsított bíráskodás a hungaristák ügyében

Meghiúsult a gyorsított eljárás a hétfőre tervezett bíróság elé állítás ügyében a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetője, Bácsfi Diána és két társa ellen, önkényuralmi jelkép használata miatt - közölte a BRFK bűnügyi helyettese.

Tóth Gábor ezredes írásban közölte az MTI-vel: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn bíróság elé állítást kezdeményezett önkényuralmi jelkép használata miatt, ez azonban meghiúsult, mert a háromból egy gyanúsított nem jelent meg a tárgyaláson, a bíróság visszaküldte az ügyészségre az iratokat.

Tóth Gábor írásbeli közlése szerint az indokolta a bíróság elé állítást, hogy “az állam büntetőjogi akarata minél rövidebb időn belül érvényesüljön”. Arra, hogy a bíróság elé állításról szóló döntés meghozatalakor figyelembe vették-e az önkényuralmi jelképre hasonlító ábrázolások megítélésének bírói gyakorlatát, azt válaszolta: nincs ilyen gyakorlat, de a bíróság elé állítás feltételei fennállnak, ezért kezdeményezték a gyorsított eljárást.

Az MTI kérdésére írásban azt közölte: nincs összefüggés az eljárás megindítása és a csoport október 15-ére tervezett demonstrációja között. A bűnügyi helyettes azt írja: “nem áll módunkban részletesen tájékoztatni a vallomás tartalmáról, de kihallgatása során Bácsfi Diána beismerte a terhére felrótt cselekményt”.

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: reggelre volt kitűzve a tárgyalás, a három gyanúsított közül azonban egy nem jelent meg a bíróságon. “Így, gyanúsított nélkül nem lehetett lefolytatni a gyorsított eljárást, innentől kezdve az általános eljárási szabályok lesznek majd irányadóak” – tette hozzá.

Mint mondta, úgy kell tekinteni, hogy a rendőrség vádemelési javaslatot küldött, és az ügyész eldönti, vádat emel-e, és ha igen, megküldi azt a bíróságra. A bíróság elé állítás azt jelenti, hogy ilyenkor az ügyész, aki szóban képviseli a vádat, előzetesen nem készít vádiratot. Az általános eljárási szabályok szerinti eljárásban a vádat írásba kell foglalni, és erre harminc nap áll az ügyész rendelkezésére, amit meg lehet hosszabbítani.

Augusztus 30-ára virradóra Budapesten, a Nagykörúton ismeretlenek a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport rendezvényét hirdető, nyilaskeresztre emlékeztető ábrákat tartalmazó plakátokat helyeztek el. A BRFK akkor nem indított vizsgálatot, mert bár hivatalból vizsgálták az esetet, azt állapították meg, hogy nem önkényuralmi jelképet, nyilaskeresztet ábrázolnak a plakátok.

Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese szeptember 7-én azt közölte az MTI-vel, hogy az V. kerületi rendőrkapitányság szeptember 2-án elrendelte a nyomozást önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt. Hozzátette: a nyomozást szeptember 3-án vonták központi hatáskörbe, mert “speciális tudást vagy szakértelmet igényelnek ezek a típusú ügyek”.

“A jogszabályt értelmezve meg lehetett állapítani, hogy a jogalkotónak a szándéka feltehetőleg az volt, hogy ha ezeket a jelképeket valaki ábrázolja, akkor az emberek egyes csoportjában rossz emlékeket, érzéseket vált ki” – mondta, hozzátéve, “a hasonló jelkép ugyanezeket az érzéseket kiválthatta, ezért ezek az érdekek ugyanúgy sérülhetnek egy hasonló jelképtől, mint egy eredetitől”.

A rendőrség az V.-XIII. kerületi ügyészség állásfoglalását is kérte arról, hogy a Magyar Jövő Csoport szórólapjain, plakátjain szereplő, nyilaskeresztre emlékeztető jelkép alapján indítható-e büntetőeljárás önkényuralmi jelkép használata miatt.

Salgó László országos rendőrfőkapitány szeptember 9-én bejelentette: a jövőben ezeket a cselekményeket “legyen az horogkereszt plakáttal, legyen az önkényuralmi jelvény megváltoztatva egy vesszővel, vagy pontocskával”, gyanúként fogja értékelni a rendőrség és valamennyi esetben büntetőeljárást kezdeményez. Beszámolt arról, hogy az ügyészségi állásfoglalás szerint “az ügyészség is gyanúra okot adó cselekménynek értékeli ezeket az önkényuralmi jelképeket”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.