Belföld

39 embert ölt meg a pokolgép Bagdadban

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant kedd reggel Bagdad központjában egy rendőrségi toborzóközpont melletti zsúfolt piacon, a merényletben legkevesebb 39 ember vesztette életét és 96 további megsebesült.

A nagy erejű robbanás a Haifa út közelében történt, egy lázadók és bűnözők rejtekhelyének számító hírhedt környéken – közölte az amerikai hadsereg és az iraki belügyminisztérium. Szemtanúk szerint több tucat ember várakozott a toborzóközpontot is magában foglaló rendőrkapitányság előtt a robbanás pillanatában.
A detonáció a rendőrkapitányság főbejárata közelében történt, az épületben csak kisebb károk keletkeztek. Az iraki belügyminisztérium és szemtanúk elmondása szerint nem kizárt, hogy legalább két autóba rejtett pokolgép robbant egyidejűleg, miközben aknagránátokkal is lőtték a térséget, amelynek közelében egy leányiskola is van.

A veszteségmérleget az iraki egészségügyi minisztérium tette közzé, kórházi források szerint nők és gyermekek is vannak az áldozatok között. A robbanás három méter mély krátert vájt a rendőrkapitányság előtt, a Haifa úton.

Legalább tíz parkoló gépkocsi és 15 bolt megsemmisült, a környéken lévő üzletek és épületek súlyosan megrongálódtak. A robbanás térségében több tucat cipő, ruhafoszlányok, szétszóródott testrészek és húscafatok hevernek mintegy 40 méteres körzetben, számos elszenesedett, szétszaggatott tetem fekszik a földön.

A merénylet helyszínén összeverődött tömeg az amerikai erőket és Ijád Allávi iraki miniszterelnök kormányát kárhoztatja amiatt, hogy nem tudják megvédeni a rendőrségi toborzóirodákat. “Allávi kormányát vádolom a történtekért, mert nem hozza meg a szükséges biztonsági intézkedéseket” – mondta az egyik szemtanú. Többen George W. Busht becsmérelték, kutyának nevezve az amerikai elnököt.

A Haifa út mentén, a mostani robbantás körzetében legutóbb vasárnap törtek ki legalább húsz halottat követelő összecsapások amerikai katonák és iraki felkelők között. A lázadók gyakran támadnak rendőrökre, akiket az amerikaiakkal együttműködő hazaárulóknak tartanak.

A bagdadi merényletet megelőzően szabotőrök felrobbantottak keddre virradóra Beidzsi közelében két észak-iraki olajvezetéket, amelyen keresztül a Kirkuk melletti olajmezőkről a törökországi Ceyhan kikötőjébe szállítják az olajat – közölte az Északi Olajtársaság képviselője Kirkukban.

A szabotázsakció miatt megszűnt a kirkuki kőolaj exportja Törökországba, és leállt a beidzsi erőmű működése, az egy hete megjavított vezetékekből hatalmas lángok csaptak fel. Az iraki fővárosban kedd reggel életét vesztette két amerikai katona, három társuk pedig megsebesült, miután járőrözés közben felrobbant mellettük egy házi készítésű pokolgép.

Az ismeretlen támadók ezt követően kézifegyverekből is tüzet nyitottak a járőr tagjaira – jelentette be az amerikai hadsereg. Kórházi források szerint a Baakúba melletti Buhriz településen három iraki rendőr életét oltotta ki egy robbanószerkezet, amikor ellenőrzőpontot akartak emelni. Buhrizt ugyancsak a lázadók fellegváraként tartják számon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik