Belföld

Az Országgyűlés elrendelte a népszavazást

A hatályos jogszabályoknak megfelelően az Országgyűlés egyhangú szavazással ügydöntő népszavazást rendelt el a kettős állampolgárság ügyében. A kérdés helyes megválaszolásáról azonban már eltérő vélemények hangzottak el.

A népszavazás kiírását minden frakció, és a függetlenné vált korábbi demokrata fórumos képviselők nevében Kelemen András is támogatta, a kettős állampolgárság ügyében azonban eltértek az álláspontok. Pokorni Zoltán (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a Fidesz a népszavazás kiírása mellett azt is támogatja, hogy az azon feltett kérdésre a többség igennel voksoljon. Herényi Károly (MDF) és Dávid Ibolya (MDF) is a népszavazás mellett érvelt.

Az SZDSZ részéről Eörsi Mátyás kijelentette: az Országgyűlésnek kötelessége a referendum kiírása, azonban hangsúlyozta, hogy a szabad demokraták nem értenek egyet a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságával. Szabó Zoltán (MSZP) ugyancsak a népszavazás kiírása mellett érvelt, ugyanakkor közölte: a feltett kérdés politikai jellegű, amit nem az Országgyűlésben kell megvitatni, és nem kívánnak állást foglalni arról, hogy szimpatizánsaik miként szavazzanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik