Belföld

Elhunyt Széchy Tamás

Hétfőn kora hajnalban, 73. évében elhunyt Széchy Tamás, a magyar úszósport legeredményesebbnek tartott edzője.

Széchy Tamást a szakmában a legeredményesebb magyar úszóedzőnek tartották. A többi között olyan világnagyságokat nevelt, mint Hargitay András, Wladár Sándor, Darnyi Tamás, Szabó József, Rózsa Norbert és Czene Attila. Széchy tanítványai az olimpiákon 8 arany-, 4 ezüst és 3 bronzérmet szereztek, emellett tucatnyi világ- és Európa-bajnoki érem, és -csúcs fűződik a nevükhöz.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) saját halottjának tekinti Széchy Tamást – közölte Ruza József, a MÚSZ főtitkára, aki a halálhírt tudatta az MTI-vel.


Elhunyt Széchy Tamás 1

Széchy Tamás; Fotó:MTI

Széchy Tamás, akinek tanítványai összesen 20 aranyérmet szereztek olimpiákon és világbajnokságokon, 1931. március 27-én született Gyulán.

A Gyulai Medosz, majd a TFSE atlétája, súlyemelője volt, 1962-ben Gyarmati Dezső olimpiai bajnok pólós felkérésére a KSI vízilabdacsapatánál kezdett dolgozni. 1966-tól a KSI úszószakosztályának vezetőedzője, megalapítója, 1969-ben javaslatára bevezetik az úszósport korosztályos versenyrendszerét. Az erre épülő sikersorozat kezdeteként Hargitay András ifjúsági Eb-aranyat nyert, majd ugyanő 1972-ben a müncheni olimpián először ötkarikás érmes (400 méter vegyes, bronz) tanítványai közül.

Széchy Tamás 1973-ban lett mesteredző, ebben az évben szerzi meg Hargitay András első vb-aranyát (Belgrád, 400 méter vegyes). 1976-tól a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, 1980-ban a moszkvai olimpián Wladár Sándor nyeri a Széchy-csapat első ötkarikás aranyérmét (200 méter hát). Az 1988-as szöuli olimpián Darnyi Tamás kétszeres aranyérmes (200 méter és 400 méter vegyes), Szabó József 200 méter mellen első.

1988-ban – elsőként az edzők közül – Állami Díjat kapott munkásságáért. Az 1992-es barcelonai olimpián Darnyi Tamás megvédi mindkét aranyát, Széchy A magyarság jó hírnevéért kitüntetés birtokosa lesz, s az évben megkapja a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét. 1993-tól a Magyar Úszó Szövetség alelnöke, a férfi válogatott szövetségi kapitánya. A hivatását nem munkaként, hanem küldetésként megélő “úszópápa” folytatódó sikereinek jegyében az 1996-os atlantai nyári játékokon Rózsa Norbert (200 méter mell) révén a hetedik, Czene Attila (200 méter vegyes) jóvoltából pedig a nyolcadik olimpiai aranyérem is megszületik.

Összességében tanítványai 1972 és 1996 között 8 arany-, 4 ezüst és 3 bronzérmet nyertek az ötkarikás játékokon, 1973 és 1998 között 12 arany-, 3 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek világbajnokságokon.

Hat alkalommal is megválasztották az év edzőjének, 2001-ben életműdíjként Gerevich Aladár Emlékérmet vehetett át a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesülettől. Ugyanebben az esztendőben – a Magyar Sport Napján – Bay Béla-díjat, majd MOB-érdemérmet kapott.

Széchy Tamást a Magyar Úszó Szövetség mellett a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, s a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti.





Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik