Belföld

Szénmonoxidra is lehet határidős ügyletet kötni

Az európai éghajlat tőzsde (ECX, European Climate Exchange) 60 napon belül megkezdi a széndioxid futures szerződések jegyzését.

A bevezetés jócskán megelőzi az EU széndioxid-kibocsátás kereskedelmének januári megindulását. Az unió célja ezzel az, hogy a környezetvédelem és az emberek egészsége érdekében visszafogja a széndioxid kibocsátását.

Az ECX vezérigazgatója, Peter Koster elmondta: október végén, november elején újabb határidős kontraktusok jegyzése indul majd meg.

A bejelentés kedvezőtlenül érintheti a német energiatőzsdét és az osztrák EXAA elektromos áram piacot, akik hasonló tervet dolgoztak ki a széndioxid-kereskedelemre.

Koster nyilatkozta, hogy az ECX tárgyal az említett tőzsdékkel – és más piacokkal is -, hogy a kereskedők és a befektetők megteremhessék egymás között az elektronikus kapcsolatot. Az ECX tulajdonosa a chicagói éghajlat tőzsde (Chicago Climate Exchange, CCX).

A kontraktusok a londoni olajtőzsde (International Petroleum Exchange, IPE) elektronikus platformján lesznek jegyezhetőek. Induláskor éves és háromhónapos kontraktusokra lehet majd ajánlatot tenni. A határidős ügyletek elszámolását pedig az LCH.Clearnet Ltd. végzi majd.

Kostler szerint, mivel lehetőség lesz spekulatív ügyletek végrehajtására is, a piacon nem csupán az EU-szabályozásban közvetlenül érintett szolgáltatók és más vállalatok jelennek majd meg. Kiemelte az olajár és a környezeti terhelés kapcsolatának szorosságát, hangsúlyozta az IPE és a CO2 kontraktusok szerves kapcsolódását.

A termékek először Richard Sandor fejében születtek meg, aki 25 évvel ezelőtt alapítója volt a határidős ügyleteknek, és jelenleg a CCX elnök-vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik