Belföld

Újabb rossz hírek a Jukosznak

Az ostromlott Jukosz orosz olajóriás újabb két rossz hírt kapott: két hét múlva egy moszkvai döntőbíróság tárgyalni kezdi az adóhatóság újabb behajtási keresetét, míg a természeti kincseket felügyelő minisztérium dönthet főegysége, Juganszknyeftagaz kitermelési engedélyeinek megvonásáról.

Az adóhatóság a múlt héten már benyújtott a Jukosznak egyújabb, 4,1 milliárd dolláros adószámlát 2001-re. Ebből a tulajdonképpeni adóhátralék, 2,7 milliárd dollár begyűjtését már meg is kezdte a Jukosz zárolt számláiról. Az ezen felül követelt 1,4 milliárd dollár késedelmi bírság behajtására viszont bírósághoz fordult.

A bíróság 2000-re vonatkozóan már jogerősen kötelezte a Jukoszt 3,4 milliárd dollár hátralék és bírság megfizetésére (s a moszkvai körzeti döntőbíróság pénteken elutasította az olajcég újabb fellebbezését). Az adótárca 2001-ről ugyanannyi (2,7 milliárd dollár) hátralékot kér számon a Jukoszon, mint 2000-ről. De a késedelmi bírságot megduplázta, amire az adókódex egy éven belül ugyanabba a bűnbe visszaeső cég esetében lehetőséget ad. A hatóság ezt a dupla (1,4 milliárdos) bírságot akarja érvényesíteni a bíróság előtt.

Az ásványkincsekkel foglalkozó tárca fontolgatja a Jukosz termelésének 60 százalékát adó Juganszk koncesszióinak megvonását, mert a leányvállalat beszüntette adóinak fizetését (és már több mint 120 millió dollárral tartozik augsztus-szeptemberre).

A Jukosz már bejelentette, hogy nem tudja fizetni folyó adó-, bér- és termelési költségeit, miután a végrehajtók (az anyacég után) zárolták legtöbb leányvállalatának számláit is a 2000-es adótartozás behajtására.

A végrehajtók megbízták a Dresdner Kleinwort Wasserstein beruházási bankot a Juganszk felértékelésével kiárusítás céljából. Ha a Dresdner figyelembe veszi az engedélymegvonások kilátását, akkor jóval kevesebbre értékelheti a Yuganskot annál a 15 milliárd dollárnál, amit elemzők szerint megérhet.

A Jukosz fő részvényese és volt vezére, Mihail Hodorkovszkij börtönéből ismét felajánlotta részvényeinek rendelkezésre bocsátását az adószámlák rendezéséhez, hogy megmentsen a “feldarabolástól egy olyan céget, amely magas béreket és adókat fizet, és hozzájárul az ország gazdasági-szociális stabilitásához”.
Hodorkovszkij privatizációs és adócsalási pere javában folyik egy moszkvai bíróságon. A Jukosz és főrészvényesei elleni jogi kampányt sokak szerint a Kremlből ösztönzik, hogy példát statuáljanak: mi történik az engedetlen, politikai befolyásra törekvő oligarchákkal.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik