Belföld

Akár 12 100 forint is lehet jövőre a családi pótlék

A Gyurcsány-kormány szociálpolitikai tervei között szerepel, hogy a családi pótlékot gyermekenként 9100 forintra, hét éven aluli gyermekek után 12 100 forintra növeljék. A lakásügy területén elképzelhető, hogy az önerő nélküli ingatlanlízing modellt vezetik be – értesült a Népszabadság.

Gyurcsány Ferenc miután az MSZP kongresszusa jelöltnek szavazta meg kijelentette, hogy a társadalompolitika területén a dinamizmus fogja meghatározni az új kormányt. A Népszabadság információ szerint az új kabinet szociálpolitikáját a népesedési kormánybizottság által kidolgozott programok fogják leginkább meghatározni.

A bizottság által kidolgozott javaslatok szerint a családi pótlékot, a rászorultak gyermeknevelési támogatását, valamint a gyerekek után járó adókedvezményekre szolgáló összegeket össze lehetne vonni, majd újraosztani. Így a családi pótlék összege gyerekenként 9100 forint lenne. Ez az összeg – hét éven aluliaknak – 3000 forintos életkori pótlékkal egészülne ki, összesen 12 100 forintra. Ezt a családi pótlékot “bruttósítva” a jövedelemadó hatálya alá helyeznék. Így több támogatáshoz jutnának azok a szülők, akiknek nagyobb erőfeszítést okoz a gyermeknevelés.

A másik igen fontos szociálpolitikai irány a lakásügy dinamizálása. A parlament lakásügyi albizottságának elnöke, Horváth Csaba szerint csak szeptember 20-a után lehet majd tudni konkrétumokat, de a lap szerint egyik eleme az ingatlanlízing lehet, amely modellnél a lakáspiacra való belépő fiatalok a kiválthatják az önerőt, igaz magas havi törlesztőrészlet mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik