Belföld

Tovább süllyedt a nyersolaj ára

Csütörtökön tovább süllyedt a nyersolaj ára a szabadpiacon, mivel a kínálati többlet ténye elhomályosította a karib-tengeri hurrikán esetleges hatása miatti aggodalmakat.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, októberi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként (159 liter) 42,65 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 12 centtel olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. Szerdán 54 centes csökkenéssel 42,77 dollárra esett szerdán a New York-i árupiacon (NYMEX).

Az OPEC jelenleg mintegy napi 30 millió hordó olajat termel, ami a hetvenes évek vége óta a legmagasabb szint, és az OPEC soros elnöke, Purnomi Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter úgy értékelte, hogy a világtermelés jelenleg napi 1,5 millió hordóval meghaladja a keresletet. A mintegy 10-15 dollárra értékelt ” politikai felár” csökkenhet, kérdéses, hogy mikor. Az amerikai energiaügyi hivatal szerint az árak 2005 közepe előtt nem fognak a hordónkénti 40 dolláros szint alá csökkenni, amivel az EIA módosítottra korábbi nézetét, miszerint az OPEC magasabb termelési szintjének hatására az áresés már az idei év utolsó negyedében bekövetkezhet.

Az ólmozatlan normálbenzin októberre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1177,4 1,1778 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0043 centtel olcsóbb a szerdai New Yorki zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerdán októberre hordónként (=159 liter) 37 cent csökkenéssel 40,39 dolláron fejezte be a kereskedést a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik