Belföld

Mennyibe kerül a kiadósabb adómentes ebéd

A hideg és a meleg étkezési utalványok adómentes értékhatárának 4000 illetve 10 000 forintra történő emelése ugyan 1,7 milliárd forintos bevételkiesést okozna a költségvetésnek, azonban az értékhatár emelésével nőne a vendéglátás forgalma, amely többletfoglalkoztatást, beruházást generál - mondta Akar László a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója.

A munkavállalóknak adómentesen juttatható étkezési jegyek gyakorlata sokkal elterjedtebb az Európai Unióban, mint Magyarországon, mert tudatában vannak annak, hogy ez szociális és egészségügyi szempontból is hasznos – hangzott el az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) sajtótájékoztatóján. Akar László a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója, az e tárgyban a Szonda-Ipsos-szal közösen a készített felmérésük alapján kijelentette, hogy hideg és a meleg étkezési utalványok adómentes értékhatárának 4000 illetve 10 000 forintra történő emelése mintegy 1,7 milliárd forintos bevételkiesést okozna a költségvetésnek. Azonban vélhetően még ennél is kevesebb kiesést okozna, ha figyelembe vennénk, hogy az értékhatár emelésével nő a vendéglátás forgalma, amely többletfoglalkoztatást, beruházást generál – tette hozzá.

Akar László szerint a meleg étkezésre jogosító utalványok értékének és súlyának emelkedéséhez legalább 4000 forintos különbség szükséges a két típusú utalvány között. A kutatás során ezer munkavállalót, 500 cég- és 150 vendéglátóipari egység vezetőjét kérdeztek meg az étkezési utalványok értékhatár-növekedéséből leszűrhető piaci tapasztalatokról.

A tanulmány szerint a jelenlegi értékhatárok mellett a hideg étkezési utalványok által a dolgozóknak juttatott egyéb jövedelem nagysága 85 milliárd forint, a meleg esetében pedig 24 milliárd forint. Egy gondolati kísérlet alapján, ha a határokat 4000 forintra illetve 10 000 forintra emelnék a dolgozóknak juttatott egyéb jövedelem nagysága 102 milliárd, illetve 50 milliárd forintra nőne.
Akar László elmondta: az étkezési jegy értékhatárának emelése a felmérések szerint 70 százalékban független a béremeléstől és csak 30 százalékban helyettesíti azt. Kijelentette, hogy a hideg étkezési jegy értékének emelése többlet fogyasztást és nem többlet megtakarítást generál.

A GKI vezérigazgatója közölte: a kutatásból kiderült, hogy a dolgozók kétharmada számára van meleg ebéd fogyasztására alkalmas étkezési lehetőség a munkahelyén vagy annak környékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik