Belföld

Magyarok az űrben – cél az ESA

A magyar űrkutatás célja, hogy az ország fokozatosan az Európai Űrügynökségben (ESA) teljes jogú tagságot szerezzen - közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

A miniszter elmondta, hogy Magyarország egy együttműködés keretében az idén bekerült a szervezet “előszobájába”, s várhatóan 2008-ban válik teljes jogú taggá. Kovács Kálmán jelezte, hogy az együttműködés tagdíjjal jár, amelyet a befizetés mértékéig pályázatok formájában magyarországi kutatók még ugyanabban az évben visszanyerhetnek.

“Az idén 1 millió euró tagdíjat fizetett be Magyarország, amely fokozatosan a teljes jogú tagsággal járó 10 millió eurós mértékig növekszik majd” – tette hozzá a miniszter. Magyarázata szerint azért érdemes fokozatosan az ESA-tagságra törekedni, mert ezáltal a Magyarországon űrkutatással foglalkozó intézmények nemzetközi projektekben részt vállalva tapasztalatokat és hasznos információkat szerezhetnek, és aztán a külföldi eredményeket hazai fejlesztéseknél lehet hasznosítani.

Kovács Kálmán példaként a mezőgazdaságot és a környezetvédelmet említette, ahol a távérzékelési kutatások jelentős előnyöket rejtenek magukban a termésbecsléseknél és az árvízi előrejelzéseknél.

A miniszter beszámolt arról, hogy Magyarországon űrkutatással összesen 200-an foglalkoznak. A központi költségvetés űrkutatásra 2002-ben 110 millió forintot, 2003-ban már 200 millió forintot, az idén pedig az ESA résztagdíjjal együtt 470 millió forintot fordított. Űrkutatási forrásnak tekinthetők még továbbá az Európai Unió VI. kutatási-fejlesztési keretprogramjából nyerhető pályázati pénzek, és a magyarországi űripar kutatásra fordított támogatása is.

Kovács Kálmán nemzetközi sikerként értékelte, hogy az ENSZ Világűriroda első számú alelnökévé választották 2008-ig Both Elődöt, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatóját. Both Előd arról beszélt, hogy 2008-tól működik majd az EU és az ESA közös, egész világra kiterjedő, kizárólag polgári célú navigációs rendszere, a Galileo. A főként a közlekedésben szerepet játszó rendszer lehetővé teszi majd például azt, hogy arra alkalmas mobiltelefonnal bárkinek a helyét meg lehessen pontosan határozni a világban.

Az igazgató rámutatott, hogy a rendszer részese automatikusan minden EU-tag, ám nem minden ország érvényesíti saját érdekeit hatékonyan. Szerinte Magyarországnak az elkövetkező években arra kell törekednie, hogy minél nagyobb hasznot húzzon ebből a programból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik