Belföld

Enyhülhet a pénzváltási szabályozás

Enyhülhet a pénzváltási szabályozás a közeljövőben, a tervezett módosításról azonban a bankok véleménye eltérő - ismertette a Magyar Bankszövetség honlapján.

A módosítást a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) kezdeményezte, mivel számukra problémát jelent, hogy a pénzmosás-elleni jogszabály szerint csak banki ügynökként végezhető a pénzváltási tevékenység és az általuk képviselt szervezetek egy jelentős részével a bankok nem hajlandóak ügynöki szerződést kötni.

A megkérdezett hitelintézetek közül azok, amelyek alkalmaznak ügynököt ellenezték a változtatást. Véleményük szerint a pénzváltási piacon nincsenek ellátatlan területek, és úgy látják, hogy a megengedőbb jogszabály veszélyezteti az eddig általuk elért minőségi javulást.

Hangsúlyozták, hogy a felügyelet is a banki kontrollra épít és nem tartanák méltányosnak, hogy a 2 évvel ezelőtti jogszabály-szigorításra építő, ennek figyelembe vételével jelentős fejlesztéseket végrehajtó (ügynökhálózatot kiépítő) bankok erőfeszítései feleslegesnek bizonyuljanak.

Az ügynököket nem alkalmazó hitelintézetek támogatták a szabályenyhítést, azt, hogy pénzváltást ne csak bankügynökként végezhessen egy vállalkozás. Indoklásukban kifejtették, hogy így a piacon a jelenleginél jóval több szereplő jelenhetne meg, ami élénkíthetné az üzletet.

Úgy vélik, hogy ez az ügyfelek számára olcsóbbá teheti a szolgáltatást és a bankok mindenféle adminisztrációs megkötés nélkül üzletelhetnének a pénzváltó vállalkozásokkal.

Az ügynököt nem alkalmazó hitelintézetek elismerték, hogy a korábbi szabályszigorítás miatti többletmunka és többletfelelősség miatt hagytak fel a pénzváltó vállalkozásokkal folytatott üzleti kapcsolatukkal és üdvözölnék, ha újból bekapcsolódhatnának e tevékenységbe.

A bankszövetség hozzáteszi: a véleménykülönbség ellenére mindkét oldal egyetértett abban, hogy meg kell őrizni a jelenlegi szabályozás eredményeit; nem szabad enyhíteni a szigorú személyi-tárgyi feltételeken, valamint a pénzmosás elleni fellépésre vonatkozó előírásokon.

A bankszövetség nem kötelezte el magát egyik álláspont mellett sem, ugyanakkor mindkét fél érvrendszerét továbbította a döntéshozó Pénzügyminisztérium (PM) felé. A tárca arról tájékoztatta a szövetséget, hogy időközben a Gazdasági Minisztérium a jogszabály módosítását (enyhítését) javasolta a PM-nek. A bankszövetség információi szerint a kérdésről még az ősszel, a turista szezon végén döntenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik