Belföld

Egyre biztonságosabb a wi-fi hálózat

Az elektromágneses hullámokkal működő wi-fi hálózat újabb változata sokkal biztonságosabb, mint elődjei. A fejlettebb verzió hatékonyabban titkosítja az anyagokat, és megnehezíti a kábel nélküli hálózathoz való hozzáférést az illetéktelen személyek számára.

A rádióhullámokon terjedő világháló eddig egyszerű elérhetőségének köszönhette népszerűségét. Biztonsági rendszerének javításával azonban most még hasznosabbnak bizonyul, és szélesebb körben is népszerűbbé teheti a wi-fit.

Az eredeti titkosítási rendszer wi-fibe kódolt adatait a türelmes hekkerek könnyen összekuszálhatták. Ezt követően egy újabb, átmenetinek tekintett technológia, a Wi-fi Protected Access (WPA) következett, aminek helyét jelenleg a WPA2 veszi át. A frissített verzió adatrögzítéshez az amerikai kormány által is alkalmazott biztonsági rendszer előnyeit nyújtja, és szigorúbban ellenőrzi a hálózatra belépni kívánó személyek jogosultságát.

Az új szisztémát várhatóan már a cégek is nagyobb bátorsággal merik majd alkalmazni, hiszen nem kell attól félniük, hogy a wi-fin, mint egy hátsó ajtón keresztül, szökik ki az információ.

A speciális biztonsági rendszer termékei már értékesítésre kerültek, a WPA-val rendelkezőknek pedig csak fel kell javítaniuk a régi verziót. A rendszer működésének hatékonyságát a régebbi típusok azonban akadályozhatják a megbízhatatlan hardverek használatával.

Ilyen szempontból bíztatónak számít, hogy felmérések szerint még az alap biztonsági rendszerrel működő wi-fis gépeket is csak kevesen használják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik