Belföld

Skandináv érdeklődés a varsói tőzsdére

A varsói tőzsde, Közép-Európa legnagyobb tőkepiaca 2005-ben kerülhet magántulajdonba, jelenleg számos lehetséges befektetővel tárgyal: ezek egyike lehet a svéd-finn tőzsdecég, az OMX is.

Az OMX érdeklődést mutat a varsói értéktőzsde megvásárlása iránt; csatlakozva ezzel a bécsi tőzsde és talán az Euronext jelentkezéséhez: mindez a növekedést mutató piacért folytatott harc élesedését jelentheti. Bár nyugat-európai mércével mérve a varsói börze a tőzsdei cégek 53 milliárd dolláros piaci piaci kapitalizációjával kicsinynek számít, a nyugdíjalapok virulása a régió egyik legvonzóbb tőzsdéjének számít.

Az elemzők rámutatnak, hogy a tőzsde privatizációja elhúzódott – a tanácsadót is csak az év végére választják ki; semmi jele annak, hogy a varsói kormány sietne annak eladásával.

A lengyel nyugdíj- és befektetési alapok által kezelt vagyon értéke eléreói a 22 milliárd dollárt, ez is fontos magyarázata annak, hogy a varsói tőzsdére sokaknak “fáj a foga”. Tavaly a Bank Austria jelent meg kettős, a bécsi mellett varsói jegyzéssel is – a helyi kereslet kielégítése érdekében.

Múlt hónapban a pesti tőzsde sürgette Varsót arra, hogy csatlakozzon a magyar és az osztrák részvénypiacok szövetségéhez – olyan új vállalatot hozva ezáltal létre, ami nagyobb vonzerővel bírna a befektetőkre.

A pán-európai Euronextről is sokan tartják azt, hogy érdeklődik az Euronext’s NSC kereskedési rendszerét használó varsói tőzsde iránt. Februárban az Euronext is részese volt annak a varsói vezetéssel beadott ajánlatnak, ami a litván tőzsde meghatározó részvényhányadának megszerzésére irányult, ám végül vesztett az északi régióban meghatározó jelentőségű OMX-szel szemben.

Az OMX az elmúlt években felvásárlások révén fejlődött – a stockholmi tőzsde működtetőjéből az északi és a balti régió domináns szereplőjévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik