Belföld

A Mol hete – jönnek az oroszok?

Tovább száguldott a BUX, péntek kivételével mindennap új csúcsot döntött. Pedig a politikai környezet továbbra is bizonytalan, a fő kérdések megválaszolatlanok, és a Mol gázüzletágának sorsa sem dőlt el.

A kosárlabdában söprésnek hívják azt a jelenséget, amikor egy csapat minden meccsét megnyeri a rájátszás adott fordulójában. Fiatal tőzsdénk szlengjében nem alakult ki még ennél találóbb szó arra, amikor a hét minden napján ugyanabba az irányba mozdul az index. Ez valószínűleg azért van így, mert igen ritka ez a jelenség.


A múlt hetet csak a péntek rontotta el: ha akkor is emelkedni tudott volna a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, meglett volna a söprés. A hét utolsó napján azonban nagyon alacsony forgalom mellett az index végül mínuszban zárt, így nem sikerült március óta a söprés a piacon.







Fontos adatok a héten
A kötvénypiacon valamelyest megnyugodtak a kedélyek a múlt heti kormányválság okozta pánik óta, és ismét erősödött a forint. Ezen a helyzeten sokat változtathat a keddi makroszám-dömping. Kedden válik ismertté ugyanis az augusztusi költségvetési hiány, és az elemzők szerint meg fogja haladni a deficit az egész éves módosított tervet is. Hasonlóképpen kedden publikálják a második negyedéves folyó fizetési mérleg statisztikát is, ami a várakozások szerint szintén igen gyengére sikerülhet a külkereskedelmi mérlegadatok tükrében, amelyek az elmúlt hónapokban láttak napvilágot. Ez a két adat döntően fogja befolyásolni a befektetők hangulatát az elkövetkező pár hónapra. Már csak azért is fontos a költségvetési adat, mert Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy ennek az adatnak az ismeretében fogja meghozni a 2004-es költségvetési kilátások felülvizsgálatára vonatkozó döntést, magyarán: hogy tartható-e a 4,6 százalék. Ha egy pillanatra a kötvényhozamokra pillantunk, akkor a piac válasza az, hogy 5 százalék alatti hiányra nem nagyon lehet számítani újabb megszorítások nélkül. A befektetők csak találgatják, hogy Gyurcsány Ferenc megtenne-e egy olyan lépést, ami ugyan fiskális szigort eredményezne, de nem feltétlenül lenne népszerű.

Francia, orosz, német verseny?



Amíg napközben a befektetők a kezüket dörzsölhették a profitok láttán, reggel valószínűleg az újságok lapjait dörzsölgették hasonló intenzitással, ugyanis volt egy-két érdekes esemény. A Mol gázüzletágának értékesítésével kapcsolatos pletykából minden napra jutott egy pár. A sok ellentmondó hír után megállapíthatjuk, hogy végül nem tudunk semmit, legalábbis nagyon keveset.

A Mol csütörtöki tájékoztatása ugyanis szokatlanul rövidnek, és ami még szomorúbb, meglehetősen üresnek bizonyult. A magyar olajtársaság csak annyit mondott, hogy megfelelő számú ajánlat érkezett a folyamat folytatódásához. Nem árulták el, hogy ki adott be érvényes pályázatot, illetve mit is szeretne a Mol most értékesíteni.

Az egymásnak ellentmondó pletykák közös nevezője az, hogy az orosz Gazprom nyújtott be pályázatot. Egyes vélekedések szerint az ukrán Nafrogazzal együtt, amely ugyan állami tulajdonban van, de a keleti sajtó szerint jelentős a Gazprom befolyása a vállalatnál. A francia Gaz de France indulása is biztosra vehető.


A „homály” a németek körül van. Mindenki arra számított, hogy a Ruhrgas ott lesz a végső harcokban, de egyesek tudni vélik, hogy a verseny kétszereplősre zsugorodott. Pontosabban egyre, ugyanis a Gazprom szóvivője szerint az orosz medve elsősorban a szállítási üzletág iránt érdeklődik, márpedig – magukat szintén jólértesültnek vélő – újságírók szerint a Mol ebben az üzlegágban meg kívánja tartani többségi részesedését. Az oroszok várhatóan csak többségi tulajdont lesznek hajlandóak elfogadni.

Elemzői várakozások

Ha egy kicsit eljátszunk a lehetséges kimenetelekkel, akkor a leggyakrabban azt kapjuk, hogy a Gaz de France gyakorlatilag komoly versenytárs nélkül marad, márpedig ez aligha fogja arra sarkallni, hogy jelentős árat ajánljon az eszközökért. Holott az agresszív árverseny reménye volt az egyik motorja a Mol szédületes árfolyamemelkedésének. Egy kicsit jobb lenne a helyzet, ha a németek és a franciák összecsapnának, de ez igen valószínűtlen.

A hétvége másik nagy eseménye a BorsodChem zárt körű kibocsátásának bejelentése volt. Mostanában olyan szűkszavúakká váltak a vállalatok, így a BC közleménye is számos kérdést vet fel, de bizonyára ezek hamarosan meg lesznek válaszolva. Amit a vállalati bejelentés sugallt, az az, hogy hamarosan a tőzsdén értékesít a Vienna Capital Partners és leánycégei egy jelentősebb részesedést a BorsodChemből, de a méret és az időtartam ismeretlen. Előzetes becslés szerint a BC lesz a BÉT ötödik legjelentősebb papírja. Ez jó hír, mert nagyon nagy szükség van új és likvid részvényekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik