Belföld

Megkezdődött az áldozatok temetése Beszlanban

Vasárnap 22 család búcsúzott el halottaitól az észak-oszétiai Beszlanban, a térségben többséget alkotó ortodox keresztények temetési szertartásának megfelelően.

Vasárnap temették az alsó osztályosok tanítónőjét, Vitajeva Galinát, aki önfeláldozásával 15 gyermeket mentett meg a haláltól azzal, hogy a gyerekeket az ablakon keresztül menekítette ki.

Az iskola 59 tanárából nyolc meghalt. Köztük a hetvenes éveiben járó tornatanár, aki néhány gyerekről életét kockáztatva szedte le a ráakasztott kézigránátokat. További hat tanárt eltűntként tartanak nyilván.

II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája arra szólított fel, hogy az összes oroszországi templomban mondjanak misét a tragédia áldozatainak lelki üdvéért. Hangsúlyozta, hogy imádkozzanak a halottakért, a kórházakban levőkért és azokért, akiknek támogatásra van szükségük.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 6-át és 7-ét, azaz hétfőt és keddet a beszlani áldozatok nemzeti gyásznapjává nyilvánította.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 338-ra emelkedett a helyi idő szerint szerda reggel kezdődött túszdráma hivatalos áldozatainak száma, míg az észak-oszétiai halottasházakban közel 400 halottat számoltak össze. Az észak-oszétiai főváros, Vlagyikavkaz halottasházában az egyik ott dolgozó szerint 394 halottat regisztráltak, ez egyébként nem az egyetlen halottasház a térségben. A nyilatkozó hozzátette: több holttest annyira meg van nyomorítva, hogy a hozzátartozók sem ismerik fel azokat, ezért vér- és hajmintát kell venni az áldozatokról.

A halálos áldozatok között több mint 150 gyermek van. Az adatok azonban még mindig nem véglegesek, különös tekintettel arra, hogy mintegy 200 személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik