Belföld

Egyre élénkebb az irodapiac

2004 második negyedévének végére a bériroda állomány összterülete a tavalyi hasonló időszakhoz képest 70 százalékkal emelkedett - derül ki a GVA Hungary budapesti irodapiaci tanulmányából.

Az irodaállomány közel fele a nem központi területeken helyezkedik el, míg a központi üzleti negyedben 85 257 négyzetméternyi, vagyis az összes terület kevesebb, mint 7 százaléka található. 2004-ben összesen várhatóan 63 500 négyzetméternyi új területtel bővül a piac kínálata, mely területek 47 százaléka a második negyedév végéig már átadásra került. 2005-ben pedig előre láthatólag ennek majdnem dupláját, mintegy 115 000 négyzetméter átadását tervezik.

2004 második negyedévében több mint 46 500 négyzetméternyi területet adtak bérbe, amely az előző negyedévhez hasonlítva 14 százalékos csökkenést, az előző év hasonló időszakához képest viszont 70 százalékos emelkedést jelent, ami összességében az irodapiac élénkülését jelzi. A 2003-ban összesen közel 135 000 négyzetméternyi területet adtak bérbe a budapesti „A” és „B” kategóriás bér-iroda épületekben, és ha az előző év negyedéves tendenciáit vesszük alapul, akkor 2004-re ez a szám megközelítőleg 25 százalékkal fog nőni. 

Figyelemre méltó, hogy a nagy alapterületı bérlők mellett az üzletkötések felét a 250 négyzetméter alatti bérlők tették ki. Az átlagos tranzakciók mérete az agglomerációban lévő modern irodaházakban volt a legmagasabb, bár figyelembe kell venni, hogy ezen a területen mindössze két üzletkötés történt, de azok mérete jelentős volt, míg a legtöbb szerződést, és a legtöbb területet a nem központi elhelyezkedésű területeken

A szabad területek aránya tovább csökkent, és Budapest teljes területét tekintve az üresedési ráta 18,9 százalékos. Ez az arány ebben a negyedévben az agglomerációban lévő irodaházaknál a legalacsonyabb, de a központi üzleti negyedben sem éri el a 17 százalékot.

Az elmúlt negyed évben a kínálati bérleti díjak átlagos mértéke az „A” kategóriás irodaépületeknél 14,19 euró/négyzetméter/hó, míg a „B” kategóriás épületeknél ez majd 2 euróval kedvezőbb volt. A legmagasabb kategóriás bérleti díj mértéke pedig 17,00 euró/négyzetméter/hó. Az „A” és „B” kategóriás budapesti modern irodaépületek átlagos kínálati bérleti díjai előre láthatólag az elkövetkezendő néhány évben nem, avagy csak kis mértékben fognak emelkedni. Mindazonáltal emelkedés prognosztizálható az effektív bérleti díjak terén, ugyanis várható, hogy a bérbeadók csökkentik a különböző mértékű kedvezményeket melyeket eddig adtak a jövőbeni bérlők számára.

2004 második negyedévében összesen 22 188 négyzetméternyi új irodaterületet adtak át, és ezzel szemben több, mint 46 500 négyzetmétert adtak bérbe. Sok nagy üzlet zárult le ebben az időszakban, de további élénkülés várható a piacon, ami az üresedési arány további csökkenéséhez vezethet. Az átlagos üzemeltetési költségek 2,5-3,8 euró/négyzetméter/hó, a parkolási díjak havi 40-120 euró között mozognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik